Turister mener, at København er en beskidt by

Affald flyder i byerne, i naturen og langs veje og jernbanestrækninger. En ny undersøgelse skal dokumentere problemets omfang på landsplan og foreslå løsninger

Mange steder i Danmark bliver der sjældent ryddet op, og specielt hovedstaden har et problem med affald på steder, hvor der ikke burde være det. –
Mange steder i Danmark bliver der sjældent ryddet op, og specielt hovedstaden har et problem med affald på steder, hvor der ikke burde være det. –. Foto: Leif Tuxen.

Der er renere i Riga, Reykjavik og 11 andre byer i Norden og Baltikum. Det mener turister, der har besøgt København.

Turistorganisationen Wonderful Copenhagen har netop lavet en undersøgelse blandt turister i Norden og Baltikum, og turisterne opfatter Københavns som mere beskidt end de andre byer.

Der bliver svinet mere i København og ryddet mindre op. Det er et kæmpeproblem, og resultatet er signifikant. Vi håber virkelig, at de nu reagerer på rådhuset, siger kommunikationschef i Wonderful Copenhagen, Peter Rømer Hansen.

Journalist og forfatter Peter Olesen holder foredrag i hele landet om æstetik i byerne, og han giver turisterne ret der er møgbeskidt i hovedstaden men også i resten af Danmark.

Det er værst i København, men tendensen er den samme i hele landet. Cigaretskodder, gratisaviser og pizzabakker bliver smidt på gaden. Vi er blevet for rige og for ligeglade, siger Peter Olesen.

Skovforeningen, der repræsenterer de private skovejere, er så trætte af dumpet affald i naturen, at den tidligere på året kontaktede Miljøministeriet. Der er nu nedsat en gruppe, der undersøger problemer med henkastet affald, og rapporten bliver først offentliggjort om nogle måneder. Men et ligger fast der er problemer.

Mængden af engangsemballage er stigende, og vores foreløbige resultater viser, at der er store problemer med henkastet affald. Vi er nu ved at analysere strategier til at løse problemet, siger projektleder Morten Asbjørn fra analysevirksomheden Operate, der står for undersøgelsen.

Danmarks Naturfredningsfore-ning har de seneste tre år kørt store affaldskampagner, hvor alle danskere opfordres til at samle skrald ind en gang om året. Kommunikationschef Lars Bo Pedersen understreger, at det meste af det indsamlede affald ikke er farligt for dyr og natur.

Det er først og fremmest et æstetisk problem. Det er grimt og ulækkert, og jeg tror, at vi skal henvende os meget direkte til hinanden og sige: Du må ikke svine, siger han.

I Københavns Kommune har man lavet en ambitiøs plan. I 2015 vil byen være den reneste hovedstad i Europa, og der er sat ekstra penge af til renholdelse, kampagner samt sat adskillige nye skraldespande op. Men teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R) erkender, at det er op ad bakke, fordi rigtig mange mennesker bidrager til svineriet.

Jeg ser pæne familier, far, mor og to børn, der kommer gående og ups så ryger burgerpapiret på jorden til trods for, at der er en affaldskurv lige i nærheden. Der er en meget kedelig holdning i Danmark om, at det ordner systemet, og der kommer nok nogen og samler op efter mig. Selvfølgelig kan kommunen godt putte endnu flere penge i renholdelse, men ville det ikke være bedre, hvis vi alle tog et ansvar og brugte pengene på noget sjovere, spørger han.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk

Mange steder i Danmark bliver der sjældent ryddet op, og det betyder, at for eksempel baneskråningen ved Lyshøjgårdsvej ved Valby Station i København hurtigt kommer til at ligne en minilosseplads. –
Mange steder i Danmark bliver der sjældent ryddet op, og det betyder, at for eksempel baneskråningen ved Lyshøjgårdsvej ved Valby Station i København hurtigt kommer til at ligne en minilosseplads. – Foto: Leif Tuxen.