De gode gamle jule-opskrifter

I mange familier er der stadig tradition for at spise risengrød som forret til andestegen eller flæskestegen. -- Foto: Leif Tuxen.

I mange familier er der stadig tradition for at spise risengrød som forret til andestegen eller flæskestegen. -- Foto: Leif Tuxen.

I mange familier er der stadig tradition for at spise risengrød som forret til andestegen eller flæskestegen. -- Foto: Leif Tuxen.

Risengrød er rigtig jule- og nissemad. Men det kan også bruges til at lave ris a la mande af. Foto: Leif Tuxen. Foto: NULL

relevante temaer

Ingen jul uden god julemad. Kristendom.dk bringer her nogle opskrifter på nogle af de mest elskede ting til de danske juleganer

Brunkager, som mormor lavede dem

250 gram smør
8 dl lys sirup
275 gram sukker
1 spsk stødt kanel
1 tsk stødt nellike
100 gram hakkede mandler
30 gram hakket sukat
2 små tsk potaske
1 spsk lunkent vand
500 g mel

Smør, sukker og sirup kommes i en tykbundet gryde, hvor det smelter ved konstant omrøring og under jævn varme. Det må bestemt ikke koge. Tilsæt derefter nellike, kanel, mandler og sukat. Rør til massen er halvkold. Opløs derpå potasken i det lunkne vand og rør det i massen sammen med melet lidt efter lidt. Del dejen i tre lav ruller på cirka fem cm i diameter. Stil dem tildækket i køleskabet i mindst 24 timer. Skær rullerne ud i meget tynde kager og læg dem på plader med bagepapir. Bag kagerne på ovnens øverste riller ved 180 grader i cirka 7 minutter.

Brune kartofler dem man kun får til jul

Til 1 kg kartofler skal man bruge 100 gram sukker og 100 gram smør.

Kartoflerne skrælles og koge i ca 12 minutter. De må endelig ikke være færdigkogte. Når kartoflerne er kølet af, tørres de helt tørre eller kan sukkeret ikke hænge fast. Sukeret smeltes ved svag varme. Når det er smeltet og begynder at få farve, kommes smørret på panden. Varmen må ike bliver for stærkt, for så vil sukkeret bliver karamelliseret for hurtigt. Kom de helt tørre kartofler på panden, når smørret er smeltet. Kartoflerne brunes, altså karamelliseres, derpå under konstant omrøring.

Flæskesteg med sprød svær

Til en flæskesteg på cirka 2 kg skal bruges:
Groft salt
Peber
4-5 dl. vand
1 gulerod
1 løg
1 kvist timian
Til sovsen skal man bruge:
Ca. 4 dl. stegesky
1 dl. vand
2 spsk. maizenamel

Start med at sætte ovnen på 250 grader. Rids sværen helt ned til kødet, men undgå at skære i kødet. Kødsaften vil nemlig gøre sværen blød. Læg stegen med sværen nedad i en bradepande og hæld så meget kogende vand ved, at sværen er dækket. Sæt stegen nederst i den 250 grader varme ovn og "kog" sværen 20 min. Tag kødet op og smid vandet ud. Stegen anbringes på risten over bradepanden med sværen opad og krydres med groft salt og peber. Sæt varmen ned til 160 grader samtidig med at stegen anbringes på den nederste rille.
Hæld vandet ved og put gulerods- og løgstykker i sammen med timiankvisten. Derpå skal flæskestegen stege 1 times tid. Hold øje med den og kom evt mere vand i. Når den time er gået, hældes stegeskyen fra bradepanden over i en skål. Ovntemperaturen sættes op til 250 grader og sværen brunes sprød i ca. 15 min. Tag stegen ud. Har man et stegetermometer, skal det vise 70-75 grader. Lad stegen hvile utildækket (ellers bliver sværen blød) i ca. 10 minutter. Så bliver saften også i kødet.

Sovsen

Skum skyen for fedt og si det over i en gryde. Derefter koges det op.
Rør maizenamel sammen med vandet og rør det i gryden. Lad sovsen koge igennem og smag til med salt og peber. Flæskesteg skal skæres ligefør den skal spises.

Anden på den lækre måde

Til en and på ca 3, 5 kg skal man beregne cirka 6 æbler og 12 svesker.

Start med at rense anden godt. Derpå gnides den indvendigt med både groft salt og peber, inden den fyldes med æblestykker og svesker. Så er anden klar til ovnen. Start med at lægge anden på risten med brystet nedad og steg cirka 60 minutter ved 180 grader. Derpå vendes anden, og der hældes andebouillion over, inden den stages mør. Det gøres bedst ved cirka 200 grader og varer typisk en times tid. Når anden er mør, tages den ud og dækkes med et klæde. Husk og lad anden trække i 20 minutter, inden den skal spises. Men så er anden også klar.

Ris a la mande, så englene synger

Til selve risengrøden:
3 dl vand
2½ dl grødris (ca. 180 g)
1 liter sødmælk

Til ris a la mande:
100 g hakkede mandler
1 stang vanilje
4-5 spsk. sukker
3 dl piskefløde
Dagen inden ris a la manden skal serveres, skal man lave risengrøden.

Risengrød

Vand og ris bringes i kog i en tykbundet gryde. Koges ved jævn varme og under omrøring i 2 minuttter. Så tilsættes mælken og grøden koges ved svag varme og under konstant omrøring i 10-12 minuter. Der lægges låg på og grøden koges færdig. Det varer ca 25-30 minutter. Der skal røres i grøden indimellem. Så er grøden færdig og stilles i køleskabet til næste dag.

Ris a la mande

Mandlerne hakkes gem evt en til mandelgaven. De færdighakkede mandler røres sammen med sukkeret, risengrøden og vaniljekornene.
Fløden piskes til flødeskum, der forsigtigt røres i til sidst. Den nu færdige ris a la mande stilles tildækket i køleskabet i mindst 2 timer.
Smages evt til med lidt ekstra sukker eller vanilje inden servering. Mange serverer lun kirsebærsovs til ris a la manden. Husk også at putte mandlen i, så den heldige finder kan få sin mandelgave.

Dorte J. Thorsen 

Født 1969. Cand.scient. i kulturgeografi fra Københavns Universitet fra 1995. Siden 1998 beskæftiget som freelancejournalist for flere forskellige danske medier, både trykte og elektroniske. Derudover ansvarlig for en række PR-aktiviteter samt udvikler af flere hjemmesider, blandt andet Vor Frelsers Kirkes hjemmeside. Dækker på Kristendom.dk især emner som højtider, traditioner, etik, moral og psykologi

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

SKYGGELIV

kr. 199,00 Køb

Efterår på Sicilien

kr. 9.598,00 Køb

Mozart - Argerich og Abbado

kr. 129,00 Køb

HJERTET HAR ALTID DET SIDSTE ORD

kr. 249,00 Køb

The Act of Killing - dokumentarfilm

kr. 210,00 Køb

Mød Peter Høeg

kr. 65,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.