Tid til at pille rejer

Så er fjordrejerne parate til at blive pillet. –

Så er fjordrejerne parate til at blive pillet. – Foto: Niels Peter Holst Hansen. / Scanpix

Lammefrikasse med dild, asparges og fjordrejer

1 ½ kg lammekød i store tern

2 bundter nye danske asparges

½ liter pillede fjordrejer (cirka 1 ½ kg i upillet vægt)

1 løg

1 gulerod

1 bundt dild

1 bundt persillestilke

1 kvist timian

1 laurbærblad

10 hele peberkorn

1 ½ dl piskefløde

25 g smør

1 spsk mel

salt

En frikasse er en lys ret, hvor kødet i modsætning til en ragout ikke skal brunes først. Kødet lægges i en gryde og dækkes med koldt vand tilsat lidt salt. Mens vandet bringes i kog, skummer man urenhederne fra. Stilkene fra dilden skæres af og bindes sammen med de andre krydderurter med bomuldssnor. Krydderurterne, peberkornene, laurbærbladet, løget og guleroden lægges i gryden, som simrer under låg, til kødet er helt mørt det tager cirka 1 ½ time.

Kødet fiskes op med en hulske og dækkes til, så det holder sig varmt. Krydderurter og grønsager kasseres, og suppen koges ind, til den har smag. Væsken sies over i en ren gryde, og fløden tilsættes (smag til med salt og peber hvis suppen er for salt, kan man tilsætte lidt mere fløde). Kødet lægges i gryden og opvarmes til kogepunktet. Imens snittes de grønne asparges i stykker på et par centimeter, de pillede rejer stilles frem, og dildtoppene hakkes. Smør og mel moses grundigt sammen til en smørbolle.

Når retten skal serveres, vendes dilden, rejerne og de snittede asparges i gryden (gem lidt dild og en håndfuld rejer til at pynte med). Smørbollen lægges ved, så den smelter, mens retten forsigtigt bringes op til kogepunktet. Den må ikke koge mange sekunder.

De nye asparges skal være sprøde og lysegrønne, når den sættes på bordet, enten i gryden eller anrettet i et opvarmet fad. Pynt med rejer og dild, og server med nye danske kartofler, smørdampet spidskål og en god rosévin til.

Skaldyrssuppe af fjordrejer

Den her har jeg fra Camilla Plum, citeret efter hukommelsen: Skallerne og hovederne fra rejerne steges hårdt i olie sammen med løg, hvidløg, chili, timian, og hvad man ellers har af friske krydderurter.

En sjat vineddike hældes ved, derefter et glas tør hvidvin eller to, måske også en smule cognac, og, når vinen er fordampet, en dåse tomater. Vand på, så det dækker, og det hele simrer under låg en times tid. Hæld det hele op i en finmasket si og mos forsigtigt suppen fra pulpen med en grydeske.

Varm suppen op i en ren gryde (forsigtigt, den kan koge over med katastrofale følger), smag til med salt og peber, og tilsæt eventuelt fløde. Hvis man synes, kan man gemme nogle af fjordrejerne og lægge dem i den færdige suppe.

mad@kristeligt-dagblad.dk

relevante temaer

Prøv en gammel dansk ret, hvor skaldyr og klovdyr mødes i gryden med samme selvfølgelighed som i en spansk paella

Det er et stort arbejde at pille fjordrejer. Så den dag, min mor kom på besøg, købte jeg halvandet kilo på torvet, inden jeg hentede hende på banegården. Hun er god til den slags, især hvis man sætter hende ud i solen imens. Halvandet kilo skulle være nok til at holde hende beskæftiget det meste af eftermiddagen.

Nu kan man jo servere de små rejer helt enkelt, på en skive ristet brød med citron og hjemmelavet mayonnaise, og få stor succes med det. Men jeg havde andre planer. Jeg ville lave majs bedste ret: lammefrikasse med dild, asparges og fjordrejer. Rejerne først:

Dem skal man købe friske, det vil sige spillevende (hvis ikke de ligger og flitrer i fiskemandens kasse, skal man finde på en anden ret den dag).

Tag direkte hjem med dem, sæt en stor gryde vand over på komfuret, og kald på ungerne, så de kan gyse ved synet, når rejerne bliver hældt i det spilkogende vand. Der skal omkring tre tsk salt i pr. liter og en tsk sukker. Når rejerne er i, skal vandet kun lige op at koge igen. Så tages gryden af blusset, og rejerne trækker i vandet et kvarters tid, mens man gør klar til pilning ved havebordet på terrassen: en skål til rejerne, en anden til skallerne, og en tredje med vand til at skylle fingrene i. Sæt eventuelt skålen til rejerne ned i et større fad med isterninger i, så de holdes afkølet. Rejerne hældes i et dørslag, så vandet kan løbe helt af.

Hvordan piller man en fjordreje? Hovedet af først, derefter et let tryk ved halen, og hvis man er heldig, presses hele rejen fri af sin skal. Det er man som regel ikke, og så må man tage rygskallerne og benene af for sig. Med halvandet kilo fjordrejer i dørslaget er der god tid til, at man kan diskutere og forfine sin pilleteknik, men det korte af det lange er, at det er besværligt som bare pokker. Husk, at hovederne og skallerne skal gemmes de skal bruges til en suppe, der skal serveres til forret.

Så mens min mor pillede og pillede og pillede og blev endnu brunere, end hun var i forvejen, linede jeg resten af ingredienserne op inde i køkkenet: lammekød i store tern, nye asparges og dild. Samt naturligvis nye danske kartofler. Det fine ved retten er, at den kombinerer sæsonens allerbedste råvarer.

Nu kan det godt være, at der er nogle, som synes, at kombinationen lam/fjordrejer lyder som en anstrengt misforståelse fra 1990ernes fusionskøkken. Sådan er det ikke. Det er en gammel dansk ret, hvor skaldyr og klovdyr mødes i gryden med samme selvfølgelighed som i en spansk paella. Og det er nemt at lave. Bortset fra det med fjordrejerne.

 

Tilføj kommentar

 
 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.