Mælkebøttebørn og tretrin i sommerfuglelivet

I søndagens udgave af P1's ”Mennesker og Tro” havde Anders Laugesen en stilfærdig, stærkt indtrængende samtale med psykologen Lene Jensen

Mælkebøttebørn og tilværelsen som sommerfuglelivets tre trin indgik i søndagens udgave af ”Mennesker og Tro”.
Mælkebøttebørn og tilværelsen som sommerfuglelivets tre trin indgik i søndagens udgave af ”Mennesker og Tro”. .

SAMMENBRUD KAN føre til gennembrud. Det kendes fra kunstens, sportens, politikkens, pengenes og kærlighedens verden. Dér, hvor alt synes at være gået i stykker, kan der opstå nye sammenhænge. Man kommer ikke over en sorg, man kommer igennem den.

Dér, hvor alt det spirende og håbefulde har fundet mening, kan der billedligt talt pludselig blive lagt et tykt lag af sort asfalt. Men efter nogen tid kan det livløse tjæreagtige dække sprække. Det kan være mælkebøtter, der trodsigt finder vej op i lyset!

Billedet har givet stof til det herefter umiddelbart forståelige pædagogisk/psykologiske begreb, mælkebøttebørn. Hvor livsviljen synes at være knækket, kan et overraskende bæredygtigt livsmod melde sig.

Ord, ting og handlinger finder i givne øjeblikke deres plads. Meningsfylde opstår netop dér, hvor håbløsheden synes at være enerådig. Prisgivet vores magtesløshed er Gud giveren af det gode. Vi er alle som røveren på korset ved siden af den korsfæstede Jesus.

Vores livs-indbrudstyveri kan omvendes til et opbrud fra et goldt livsmønster og i heldige tilfælde give anledning til styrkende udbrud af ord, der både kan hele og vejlede. Apropos en sådan lille leg med brud-ord, melder der sig så en anden natur-symbolik:

Tilværelsen kan forme sig som sommerfuglelivets tre trin. Fra larvestadiet udvikles en puppe, der så i sidste instans resulterer i insektets endelige udfoldelse. Et sådant forløb i tre faser kan både sammenlignes med livet som helhed og med enkelte perioder.

Alle disse betragtninger er skrevet under indtryk af søndagens udgave af P1's ”Mennesker og Tro”, der var programsat under titlen ”Herren gav, Herren tog”. Anders Laugesen havde her en stilfærdig, stærkt indtrængende samtale med psykologen Lene Jensen.

Lene Jensen har i sin bog ”Den Indre Have” beskrevet de nævnte forhold og dermed de muligheder, der gives for at komme videre ved hjælp af en slags anskuelsesundervisning. Eller visualisering, som det hedder i psykologsproget. En inspirerende sprogbrug om sorgarbejdets havebrug.

Lene Jensen citerer et kinesisk ordsprog: ”Du kan ikke forhindre sorgens fugle i at flyve hen over dit hoved, men måske kan du forhindre dem i at bygge rede i dit hår”.

Disse spalter er også skrevet under indtryk af P1's højmessetransmission i går. Den blev sendt fra Sct. Jørgens kirke i Svendborg. Sognepræst Line Nissen leverede en klar prædiken, som betonede ordlyden af Jesu paradis-løfte til oven for nævnte røver og livs-indbrudstyv. Midt i vores handlingslammelse er alting muligt for Gud.

Godt, at transmissionen blev gen-nemført trods DR's foruroligende mange radiofoni-tekniske problemer. Netop i en krise/terrorisme/krigs-periode skal den slags fungere usvigeligt! Det må være en oplagt sag for Beredskabsstyrelsen at påtale denne svaghed. Her tænkes også på befolkningens psykologiske beredskab!