Unfair journalistik om kongeligt Grønlands-besøg

Tv-hold fra DR 1 og TV 2 var med, da kronprinseparret besøgte Grønland

Kronprinseparret under besøget på Grønland.
Kronprinseparret under besøget på Grønland. Foto: Keld Navntoft.

I TI DAGE har kronprinsparret med kongeskibet ”Dannebrog” som tryg base besøgt fjerne bygder i Grønland. Tv-hold fra TV 2 og DR var med, og det kom der en masse postkortsmukke billeder ud af i halvtime lange udsendelser søndag og mandag aften.

Smukt og overvældende er der nemlig de fleste steder i Grønland, og med billeder af isfyldte fjorde, flagsvingende børn og nationaldragtklædte inuitter var stemningen slået an intet kunne spolere det tilsyneladende ukomplicerede forhold mellem den sydligste og den nordligste del af rigsfællesskabet.

Dermed blev kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og deres fire børn ufrivillige statister i to tv-shows, som SR-regeringen og et solidt flertal i Folketinget nødigt ønsker forstyrret af mulige mishagsytringer. Igen og igen blev betydningen og styrken af rigsfællesskabet understreget og kun en enkelt bemærkning fra den medrejsende selvstyreformand, Aleqa Hammond, om ”en tid med store forandringer i det grønlandske samfund” i DR 1-versionen antydede, at det for tiden knirker og knager i det dansk-grønlandske forhold.

Anstødsstenen er ikke mindst undergrunden, som selvstyret i Nuuk satser benhårdt på i kampen for genopretning af en håbløs økonomi. Alene de sandsynlige forekomster af såkaldt sjældne jordarter inklusive uran på Kvanefjeldet ved Narsaq kan blive afgørende for Grønlands fremtid. Men netop fordi uran er sikkerhedspolitisk sprængfarligt, får grønlænderne ikke lov til selv at bestemme, hvem de vil sælge til. Samtlige partier i Folketinget bortset fra Enhedslisten, som siger nej til overhovedet at udvinde uran holder fast i, at salg af det radioaktive stof skal besluttes i København, ikke i Nuuk.

Et igangværende udvalgsarbejde skal udrede de juridiske tråde, og muligvis derfor blev kronprinsparret holdt på behørig afstand af Kvanefjeldet. Påfaldende, fordi det uden større besvær kunne have ladet sig gøre at tilrettelægge et besøg ved efterforskningsstederne kun omkring otte kilometer fra Narsaq, hvor de kongelige tilbragte en hel eftermiddag med forudsigelige besøg, smil og håndtryk på slagteriet, museet og alderdomshjemmet.

Uanset årsagen til fravalget af Kvanefjeldet havde det klædt DR og TV 2 i det mindste at nævne og problematisere den aktuelle politiske konflikt i rigsfællesskabet. At lade, som om alt er i skønneste orden, når jævnlige overskrifter, radio- og tv-indslag fortæller det modsatte, er ikke fair og ordentlig journalistik.

Ganske sigende for tonen i de to tv-stationers udsendelser om grønlandsbesøget var en speak fra TV 2's medsendte Jesper Steinmetz: ”Kronprinsparret vækker begejstring i alle hjørner af det grønlandske samfund.”

Givetvis korrekt. Men det havde været fair at fortælle, at det Danmark, som Frederik, Mary og børnene repræsenterer, ikke vækker helt samme begejstring.

På bundlinjen er det unfair over for grønlænderne ikke at sætte det kongelige besøg ind i den rette kontekst. Unfair over for selve tanken med rigsfællesskabet. Og det er, nok så vigtigt, unfair over for seerne at bruge i alt en times kostbar sendetid på et grønlandsk glansbillede fjernt fra den aktuelle virkelighed.