Fotografisk iscenesættelse af politiske sommermøder

S-toppen inviterer i morgen til pressemøde på LO-Skolen i Helsingør, hvor Socialdemokraterne holder sommermøde

Sommergruppemøde med søudsigt. Her Venstres i sidste uge.
Sommergruppemøde med søudsigt. Her Venstres i sidste uge. . Foto: Scanpix.

HVIS VEJRET TILLADER det, vil der være gode chancer for, at en smilende Helle Thorning-Schmidt vil få et blåtglinsende Øresund som baggrund, når hun sammen med resten af S-toppen inviterer Christiansborg-journalisterne til pressemøde i morgen klokken 12 på LO-Skolen i Helsingør. Dér holder Socialdemokraterne sommergruppemøde, og med fotografer, reportere og sendevogne på plads vil den politiske sæson for alvor være skudt i gang.

Sommergruppemødet er nemlig det sidste i rækken af politiske udflugter til provinsbyer som Maribo, Nyborg og Kolding hvor ikke mindst muligheden for masser af medieomtale er en vigtig drivkraft.

Omtale er naturligvis betinget af enten nye udspil eller en konflikt i form af en klassisk ”go' historie” som da De Konservatives nye leder, Søren Pape Poulsen, i torsdags måtte svare på spørgsmål om Viborg Kommunes støtte til den lokale, nu forhenværende, superligaklub.

Men skal et sommergruppemøde have ordentlig gennemslagskraft, er det afgørende med foto-egnede omgivelser. Venstres valg af Hotel Maribo Søpark til årets møde var næppe udelukkende begrundet i mødelokalernes armstole, restaurant Svanens morgenbuffet eller muligheden for en afstikker til Fuglsang Kunstmuseum. Grønne omgivelser med Maribo Sø inden for kameravidde sikrede de fotogene omgivelser, da Lars Løkke Rasmussen iført opsmøgede skjorteærmer præsenterede Venstres internt omdiskuterede udlændingeudspil. Flankeret af Kristian Jensen og Inger Støjberg fik han med danskvand på bordet direkte taletid i flere elektroniske medier plus leveret en stribe egnede citater til de skrivende journalister.

Betydningen af omgivelserne og muligheden for iscenesættelse har de fleste partier planket fra Dansk Folkeparti, som siden sin debut i 1995 har haft et uofficielt danmarksmesterskab i at sørge for gode billeder. I år var det smukt beliggende Hotel Koldingfjord valgt, og at dømme efter billeddækningen lykkedes det til fulde at få Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup i fokus med fjorden og det bakkede morænelandskab som baggrund.

Bortset fra nærheden til Koldinghus havde Dansk Folkeparti afstået fra et egentligt nationalt symbol som baggrund; måske fordi de vigtigste efterhånden har været anvendt. Et kig i partiets sommerhistorie viser således dygtig brug af eksempelvis Hammershus, Dybbøl Mølle og den snart 80 år gamle Lillebæltsbro.

I Dansk Folkepartis fotoalbum indgår også Kronborg i Helsingør. Dermed kan der passende spekuleres i, om ikke det for de fortsat pressede socialdemokrater med en genopblusset udlændingedebat har været fristende at genbruge de konkurrerende DF'eres kulisse? Der er blot tre kilometer fra LO-Skolen til Kronborg og den slumrende Holger Danske, som fra sin hvælving i slottets kasematter skærmer os alle mod omverdenens mange trusler“

Men svenskekysten som mulig baggrund på billederne fra LO-Skolen er måske alligevel ikke så skidt endda for Socialdemokraterne. Det går nemlig meget bedre på den anden side af Øresund, hvor ”sosserne” står til en gedigen valgsejr den 14. september.

En subtil tolkning, javist. Men den kan frit anvendes.