”Faglitteratur på P1” kan vi ikke undvære

Tiden råber på fagfolk og sagkyndige af alle slags. Derfor må der i tide advares imod også at lukke for radiomagasinet ”Faglitteratur på P1”

På baggrund af de seneste forlydender fra DR om programlukninger må der i tide advares imod at lukke for det 30 minutter korte radiomagasin ”Faglitteratur på P1”, hvor blandt andre Vincent F. Hendricks er vært, skriver Leif Hjernøe. -
På baggrund af de seneste forlydender fra DR om programlukninger må der i tide advares imod at lukke for det 30 minutter korte radiomagasin ”Faglitteratur på P1”, hvor blandt andre Vincent F. Hendricks er vært, skriver Leif Hjernøe. - . Foto: DR.

I VIDT FORSKELLIGE lande som Skotland, Sverige, Ukraine, Israel og Irak træffes der i denne tid afgørende magtpolitiske beslutninger. Det sker ud fra tilsvarende vidt forskellige begrundelser, der tit er båret af folkelige bevægelser baseret på større eller mindre faktuel viden og historisk indsigt.

Tiden råber derfor på fagfolk og sagkyndige af alle slags. Vi skal alle kunne dygtiggøre og udvikle os lige fra skolealderen til og med alderdommen. Det er af største betydning og værdi, at vi holder en mangeartet viden om tilværelsen ved lige hele livet igennem.

Oplyste, faguddannede og velorienterede samfundsborgere er forudsætningen for, at demokratiske beslutningsprocesser ikke ender i uforsvarlige valg. Sprogbeherskelse, skrivekundskaber, ytringsfrihed og trykkefrihed er helt fundamentale vilkår.

Det er færdigheder og omstændigheder, som skal være i orden, hvis man vil deltage i landets indretning på en kvalificeret måde og være med til at skabe menneskeværdige forhold. Demokrati stiller store krav til folk, sådan at folk kan stille store krav til demokrati.

I den sammenhæng er omhyggeligt og ansvarsbevidst formulerede lærebøger uundværlige. Det er måske lidt banalt, men bestemt ikke derfor mindre sandt. Det ved forfatterne, forlæggerne og boghandlerne. Der skrives, udgives, sælges og læses derfor mere faglitteratur end nogensinde.

DET ER DERFOR yderst vigtigt, at det påskønnes, ved at de landsdækkende radio- og tv-kanaler viser netop denne bogproduktion tilsvarende opmærksomhed. De elektroniske medier er selv dybt afhængige af kendskab til og udnyttelse af de kolossale stofmængder, der byder sig til.

Mediefolk gør lige som os andre klogt i at holde sig orienteret om, hvad der sker på det efterhånden helt uoverskuelige marked for formidling af ekspertviden. Derfor bør cheferne i radio og tv se det som deres fornemmeste opgave at sende programmer derom.

Der skal sammensættes redaktioner, der på en både oplysende, fantasiappellerende og (hvorfor ikke?) underholdende måde i det mindste kan give befolkningen et realistisk indtryk af, hvor vildt blomstrende og broget sammensat udbuddet af faglitteratur er. Sådan burde det være.

Derfor må der på baggrund af de seneste forlydender fra DR om programlukninger her i tide advares imod også at lukke for Thomas Holmby Hansen, Vincent F. Hendricks og Mette Starchs ugentlige, kun 30 minutter korte radiomagasin ”Faglitteratur på P1”. Det kan vi ikke undvære!

Atter engang gribes man af en forstemmende fornemmelse af, at denne magtfulde kulturinstitution undervurderer sit publikum. Også mediejournalisterne må da føle sig krænkede og undervurderede. Hvad med deres faglige stolthed og uudnyttede saglige kunnen?

Det værste, man kan gøre ved mennesker, er at forhindre dem i at vise, hvad de evner. Vi skal ikke kun spørge om, hvad du kan gøre for dit land. Vi skal også samfundskritisk spørge: hvad kan dit land gøre for dig.