Clement Kjærsgaard og den rene vare

Nu har DR2 endnu engang givet Clement Kjærsgaard et talkshow

Clement Kjærsgaard har som interview-er en særegen evne til at være fræk uden at miste sympati. Modsat Martin Krasnik, vært på DR 2's ”Deadline”, hvis attitude får en del til at tage offerets parti, uanset om man deler vedkommendes standpunkt eller ej. -
Clement Kjærsgaard har som interview-er en særegen evne til at være fræk uden at miste sympati. Modsat Martin Krasnik, vært på DR 2's ”Deadline”, hvis attitude får en del til at tage offerets parti, uanset om man deler vedkommendes standpunkt eller ej. - . Foto: Scanpix.

Han er her og der og alle vegne, og nu har man på DR 1 igen givet Clement Kjærsgaard et talkshow i den mere blandede genre. ”Vi ses hos Clement” fik sin debut i onsdags og udmærkede sig blandt andet ved, at brandalarmen gik i gang midt i et interview med vinderen af ”Den store bagedyst”. Ret pudsigt.

Clement Kjærsgaard forbindes primært med kritiske interviews og heftig debat, og dette program understregede da også, at det er og bliver dér, hans talent ligger. Den skarpe og rastløse energi, han udviser i konfrontationen, medfører i det fordragelige interview, at man ikke rigtig kommer tæt på gæsten.

Clement Kjærsgaard er drevet af det målrettede mere end af det mildt nysgerrige, hvilket blev understreget i det efterfølgende interview med den radikale leder Morten Østergaard, der skulle forsvare regeringens flygtningepolitik. Det havde han svært ved, og Clement Kjærsgaard kan kunsten at gribe fat i den ene detalje, der afslører så meget. Morten Østergaard forsøgte at fastholde, at der sker stramninger i asylpolitikken, der dog reelt ikke vil ramme så mange, mens man imidlertid heller ikke kan sige, at denne regerings indvandrerpolitik er slappere end den forriges. Omend den heller ikke er lige så stram.

Dette er budskabet fra en mand, der ikke vil være sort, som heller ikke vil kaldes en uansvarlig slapper, og som skal have alt til at harmonere med statsministerens meldinger og Justitsministeriets manipulation med pressemeddelelser. Det er ikke let, og Kjærsgaard har en særegen evne til at være fræk uden at miste sympati. Modsat Martin Krasnik, vært på DR 2's ”Deadline”, hvis attitude får en del til at tage offerets parti, uanset om man deler vedkommendes standpunkt eller ej. Kjærsgaard er en mere ”ren” interviewer, idet han altid går efter sagen og ikke personen.

Det er reelt ret flabet at sige til Morten Østergaard: ”Hvis du nu undtagelsesvis kunne svare på det, der bliver spurgt om”, men Clement Kjærsgaard er så meget foruden aggressivitet, at man føler sig inddraget i et nøgternt forsøg på at komme til klarhed.

Af samme grund mener jeg, at det nye talkshow i højere grad burde være den rene vare. Der er tale om et vist stilbrud, når Kjærsgaard det ene øjeblik sidder og hygger med Bagedyst-Tobias, mens han øjeblikket efter jagter en forvirret Morten Østergaard rundt i manegen.

Stod det til mig, gav man Clement Kjærsgaard mulighed for hver uge at interviewe et enkelt menneske i et seriøst ærinde. Ikke nødvendigvis en politiker, men en person, der står midt i en aktuel sag. Jeg savner med andre ord stadig det gamle ”Profilen”, der engang eksisterede på DR, og det virker oplagt at lade Clement Kjærsgaard bestyre et sådant program.

Her kunne der opstå mere ro og sammenhængende tale end i DR 2's ”Debatten”, (der naturligvis samtidig skal bestå), og her kunne man holde stilen ren og få den indholdsrige samtale og den rene vare tilbage på hovedkanalen. Mens den lette underholdning kan udfolde sig andre steder.