Journalistisk fætter-kusine-fest i Odense

Søndag og mandag var der fagfestival for landets journalister i Odense Congress Center

Hurtigheden er central i forståelsen af det journalistiske fags troværdighedsproblemer. Ikke mindst nettet er som et forslugent monster, der aldrig kan få nok, skriver Kurt Strand. -
Hurtigheden er central i forståelsen af det journalistiske fags troværdighedsproblemer. Ikke mindst nettet er som et forslugent monster, der aldrig kan få nok, skriver Kurt Strand. - . Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix.

”VI VIL VÆRE påpasselige med at bringe historien, inden vi er helt sikre “ Det er jo et spørgsmål om, hvornår mængden af oplysninger er så stor, at de begynder at bekræfte hinanden.”

Replikken faldt i et dilemmaspil om tys-tys-kilder og breaking news i Odense Congress Center sent søndag eftermiddag, hvor blandt andre to redaktører skulle håndtere den hurtighed, moderne nyhedsformidling er præget og styret af. Spillet indgik som ét blandt 80 programpunkter i en to dage lang ”fagfestival” for danske journalister; den niende i rækken siden den første i 1998. Festivalen samlede omkring 1200 journalister - også ham, som skriver disse linjer - til debatter, workshops og seminarer om så forskellige emner som spin i Det Hvide Hus, bandekrig i medierne og udhængning på nettet. Desuden - blandt meget, meget mere - det nævnte dilemmaspil med den svære medieetik som omdrejningspunkt.

Med 16 år på bagen demonstrerer journalisternes fagfestival en sund vilje til meningsudveksling i ét af de mest udskældte erhverv - jævnlige troværdighedsmålinger placerer journalister i bund sammen med politikere, ejendomsmæglere og brugtvognsforhandlere. Og fagfestivalen er sammen med en planlagt etikkampagne i første halvdel af 2015 et vigtigt vidnesbyrd om, at journalisterne som stand er begyndt at tage troværdighedskritikken alvorligt.

Igen og igen bekræfter journalister hinanden i, at netop troværdigheden er noget af det dyrebareste. Derfor er det vigtigt, at årsagerne til de konstant lave bedømmelser bliver diskuteret i kollegiale fora, hvor der netop er mulighed for at lejre pointerne hos dem, som producerer den daglige nyhedsstrøm - og som i reglen ikke har tid til at forholde sig til digre værker med nedskrevne etikregler.

Netop hurtigheden er central i forståelsen af det journalistiske fags troværdighedsproblemer. Ikke mindst nettet er som et forslugent monster, der aldrig kan få nok, og som hele tiden skriger på nye vinkler, udviklinger og kommentarer. Med høj omdrejningshastighed i nyhedsmaskinen øges risikoen ikke bare for fejl, men nok så vigtigt for, at det mindre væsentlige og ofte ukomplicerede stjæler både plads og opmærksomhed.

Redaktører og journalister drømmer jævnligt - således også på de seneste dages fagfestival i Odense - om at få sat nyhedshastigheden ned. Men i samme åndedrag erkender de, at det næppe er realistisk, for hvem tør tage det første skridt, hvis ikke konkurrenterne følger trop?

Den hurtige nyhedsformidling er altså kommet for at blive. Så meget desto vigtigere er vedvarende diskussioner om de etiske udfordringer, når beslutninger bliver taget under stort tidspres på et ofte spinkelt grundlag. Forbehold og forsigtighed med bastante konklusioner er vigtigere end nogensinde. Derfor er det godt, at Dansk Journalistforbund bruger ressourcer på at diskutere udfordringerne på de tilbagevendende fagfestivaler. En journalistisk fætter-kusine-fest, javist. Men med stor betydning for alle avislæsere, netbrugere, lyttere og seere.