Gotfredsen: Endnu en omgang kønsroller

På DR 2 kunne man i weekenden se tema-lørdag om manden og kvinden - og spørgsmålet lød: Har kønnene overhovedet brug for hinanden?

Lørdagens tema-udsendelse på DR 2 var et eksempel på, at samtalen om kønsroller ofte går i ring, mener Sørine Gotfredsen. Skuespiller Lisbeth Wullf var vært på programmet sammen med sin mand, skuespiller Rasmus Botoft.
Lørdagens tema-udsendelse på DR 2 var et eksempel på, at samtalen om kønsroller ofte går i ring, mener Sørine Gotfredsen. Skuespiller Lisbeth Wullf var vært på programmet sammen med sin mand, skuespiller Rasmus Botoft. Foto: Betina Garcia.

DET VAR T AF DE mere udødelige spørgsmål, DR 2 Tema i lørdags bragte på bane. Hvad skal mænd og kvinder med hinanden? Naturligvis baseret på den moderne præmis, at vi i dag i praktisk forstand er meget bedre i stand til blot at leve hver for sig. Hvad mange også gør. Kvinder er sjældent afhængige af en mands indtægt, og børn kan bringes til veje på andre måde end den traditionelle, så rollerne har indlysende forrykket sig.

En række mennesker var inviteret til at udtale sig om sagen, og som det første blev de bedt om selv at indrette deres interviewhjørne. Ønskede de at stå op eller sidde ned, og skulle der være en hyggeskabende lampe til stede? Allerede her skulle der angiveligt være kønsrelaterede træk at spore, da det for eksempel anses for mest maskulint at stå op, når man taler.

Folk som erhvervsmand Asger Aamund, anmelder Lillian Munk Rösing og fremtidsforsker Birthe Linddal kommenterede sagen med de kendte positioner rækkende fra Aamund, der mener, at forældremøder på skolen er noget, mødre og bedstemødre går til, mens fremtidsforskeren beskrev kvinders evne til at tilpasse sig det moderne samfund. Og deres deraf voksende dominans. Alle de sædvanlige spørgsmål blev vendt. Hvorfor leger drenge med biler og piger med dukker, og er lighederne mellem kønnene reelt større end forskellene?

Udbyttet fra de mange stående og siddende meldinger var dog begrænset, men charmerende og tankevækkende var det til gengæld, da de to skuespillere Rasmus Botoft og Lisbeth Wulff som gennemgående figurer udlevede tingene i virkeligheden. På den ene side optrådte de som moderne tolerante mennesker parate til at give den anden plads, og på den anden side udstrålede de den vagtsomhed, der afslører, at man er bange for at miste terræn.

DEN KOMBINATION ER ramt på kornet som et moderne vilkår, for man skal jo langt hen af vejen i dag selv definere, hvad det vil sige at være mand og kvinde.

Det er ikke nødvendigvis en sund opgave at få stillet, som det også på begavet vis blev anskueliggjort gennem Botofts og Wulffs akavede omgang med hinanden.

I løbet af programmet optrådte tal fra en spørgeundersøgelse blandt danskerne, og som afslutning blev det offentliggjort, at godt halvdelen af de adspurgte - blandt begge køn - svarede ja, til, at mænd og kvinder i dag har mindre brug for hinanden. Det overrasker ikke, men ét er det praktiske, noget andet er det følelsesmæssige, og alt kan ske.

Måske vil man om hundrede år se tilbage på denne epoke og undre sig over, at så mange valgte at leve alene, og måske orker vi en dag ikke længere at diskutere, hvorfor piger leger med dukker.

Vi bruger meget tid her i landet på at diskutere kønsroller, mængden af læserbreve er konstant, og dette DR 2 Tema var et godt eksempel på, at en del af samtalen går i ring.

Den kan altid umiddelbart fange, fordi enhver jo selv har en aktie i fænomenet, men bagefter kan det føles en kende tomt. For der er meget langt fra det principielle til det personlige.

Sørine Gotfredsen er forfatter, præst og journalist