Den politiske korrekthed

Begrebet politisk korrekt er næsten blevet et af de værste skældsord i vores land

Gaute Høgh.
Gaute Høgh. Foto: Reimar Juul Denmark.

CECILIE FRØKJÆR HAVDE i Goaften Danmark i fredags Peter Frødin i sit studie som medvært. Han havde fået lov til at invitere den gæst, han allerhelst ville tale med, så han havde sat Gaute Høgh stævne for at snakke om Generation i.

Gaute Høgh har haft en lang karriere i reklameverdenen, men har nu altså også haft lyst til at lave et stykke non-profitabelt arbejde inden for et område, han tror på. Han fortalte, at Generation i har som endemål, at få begreberne forståelse, mangfoldighed og tolerance på pensum i de danske skoler, og at de foreløbig har udarbejdet et undervisningsmateriale og lagt det ud til gratis download.

Samtalen var kort, og det var svært helt at finde ud af, hvor langt de var fra målet, og hvordan de ellers arbejder, men det gav mig i hvert fald lyst til at tjekke hjemmesiden. Her kan man se, at Generation i støtter, skaber og inspirerer projekter, der øger forståelsen for forskelligheder i Danmark, samt arbejder imod fordomme, diskrimination og ensretning, og jeg blev sært glad over at se en side, der er så uforskammet befriende politisk korrekt.

Begrebet politisk korrekt er næsten blevet et af de værste skældsord i vores land. Jeg har hørt sætningen både hos producenter, bogforlæggere og finansiører: Nu skal vi jo passe meget på med ikke at blive for politisk korrekte. Der er åbenbart en udbredt forståelse af, at det skræmmer publikum væk.

Begrebet har ifølge Wikipedia sin oprindelse i USA fra det amerikanske universitetsmiljø i 1980erne, hvor især kvindelige studerende og repræsentanter for etniske, seksuelle og kulturelle mindretal krævede ligestilling blandt andet ved, at flertallet skulle undgå brugen af nedsættende udtryk om dem.

Kritikere af disse krav benyttede begrebet Political correctnes (politisk korrekthed) som en fællesbetegnelse for disse multikulturelle holdninger.

I Danmark i 2010erne bliver udtrykket mest brugt, når nogen vil klandre andre for at have naive, måske for banale, letkøbte eller indlysende holdninger til troen på tolerance og gensidig forståelse især når det gælder etnicitet og kultur.

Men altså, hvad enten man vil vide af det eller ej, så er Danmark blevet et flerkulturelt land, og det er altså svært at se nogen anden vej til at leve i fredelig sameksistens end netop med accept og tolerance over for andre, der ikke lever, tror og tænker, som vi selv gør. Jeg synes, vi skal lave masser af film, bøger, hjemmesider og så videre med netop denne opbyggelige pointe uden at være bange for at blive stemplet som politisk korrekte.

Så godt initiativ fra Gaute Høgh og Generation i. De satser på børnene, og det er jo netop derfra, den nye energi skal komme. Lad det være dem, både de etnisk danske børn og alle dem med anden baggrund, for hvem det er en selvfølge, at man godt kan stå ved sine egne værdier, mens man åbner sig i tolerance for de andres.

Reklamemanden Gaute Høgh mente i øvrigt, at det ville skabe ikke bare et bedre, men et mere produktivt samfund, så der er åbenbart også penge i skidtet.

Gitte Løkkegaard er journalist og forfatter