Der tales om hybrid krig, som om det er noget nyt

Rusland har med sine bombninger i Syrien – som her har ramt et hospital – ønsket at skabe et ...

Rusland har med sine bombninger i Syrien – som her har ramt et hospital – ønsket at skabe et destabiliserende kontrolleret flygtningekaos i Europa, er Vestens udlægning. Foto: Scanpix

Det virker desorienterende, at der tales om hybrid krig, som om det er noget nyt, mener Leif Hjernøe. Man kunne kalde det blandingskrig på mere forståeligt dansk, mår det benyttes om internationale konfrontationer med både fysiske, økonomiske og psykologiske våben

Udtrykket hybrid krig – nogle steder skrevet i ét ord: hybridkrig – bliver anvendt i stigende grad. Jeg har hidtil undgået det. Det virker desorienterende, at der tales om hybrid krig, som om det er noget nyt. Heller ikke som udtryk for det modsatte af kold krig er det brugbart.

Blandingskrig kunne man kalde det på mere forståeligt dansk, når betegnelsen hybrid krig benyttes om internationale konfrontationer, der skabes med brug af både fysiske, økonomiske og psykologiske våben på samme tid. Sådan har militante planer imidlertid været udført til alle tider.

”I krig og kærlighed gælder alle kneb” er egentlig en dum talemåde. Noget rigtigt er der dog i, at misinformation, dobbeltmoral, falske løfter og løgnagtig forførelse i form af gode miner til slet spil har været gennemgående træk i såvel krigshistorien som i romaner og film om følelseslivet.

I disse år har det især været tydeligt, at de militære operationer i Irak, Syrien, Østukraine og på Krim har været ført med stærkt tvivlsomme midler på alle fronter og ad alle såvel officielle som uofficielle kanaler. Tillidsskabende foranstaltninger bliver gang på

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.