Det er ganske vist det bliver jul igen i år

Dette år byder på ny rekord i antal julekalendre, skriver dagens mediekommentator

DRs julekalender ´Pagten ´ trækker en million daglige seere.
DRs julekalender ´Pagten ´ trækker en million daglige seere. Foto: Keld Navntoft/.

DET VIRKER HÅBLØST nu Er det så slutningen på historien? Nej, en historie slutter aldrig helt, da afslutningen på ethvert forløb blot er begyndelsen på et nyt. Tilsammen udgør de det store puslespil. Og her er endnu en brik

Mere præcist end disse ord fra indledningen af DR 2s Jul på Vesterbro fredag aften kan konceptet næppe udtrykkes, når alverdens julekalendermagere skal hitte på historier, som langsomt, men sikkert skal afdækkes lag på lag i løbet af de 24 dage, de varer.

Spændingskurven skal holdes, når det klassiske plot foldes ud; en kommende juleaften er i reel fare for slet ikke at blive til noget, fordi skumle kræfter vil hindre glædens og ikke mindst gavernes fest.

LÆS OGSÅ: Hvorfor sagde Per Stig Møller ikke fra i tide?

Dette år byder på ny rekord i antal julekalendere: Mellem eftermiddag og sen aften er der i alt ni styk nissedramatik på skærmen. Pakket ind mellem TV 2s tilsyneladende uopslidelige The Julekalender fra 1991 og tidligere nævnte DR 2-klassiker, Jul på Vesterbro, fra 2003.

Førstnævnte bliver sendt for ottende gang, sidstnævnte for fjerde gang, og begge har i årevis desuden været tilgængelige som potentielle mandelgaver på dvd.

Seerne er vilde med julekalendere; den daglige omgang Pagten på DR 1 19.30 trækker en lille million seere, og TV 2s nyproducerede Tvillingerne og julemanden en halv time senere synes at have stabiliseret sig på den anden side af den million, som tv-tilrettelæggere efterhånden kun kan drømme om.

Sammen med håndbold-VM som begyndte lørdag aften på TV 2 fodboldlandskampe og søndagsdramatik er julekalenderne blandt de få udsendelser, der kan leve op til public service-stationernes mål om at samle danskerne.

Men en julekalender kan mere end det. Den kan også vise vej til den tv-virkelighed, som eksempelvis Netflix har introduceret. Hvorfor dog vente på, at næste afsnit bliver sendt via kabel eller antenne, når det teknisk set kan gøres tilgængeligt på nettet?

Klogeligt har TV 2 valgt ikke at lægge samtlige 24 kalenderafsnit på nettet, men forsøger sig forsigtigt med snigpremiere på aftenens afsnit af Tvillingerne og julemanden allerede fra morgenstunden.

Snigpremiere eller ej; efter at to tredjedele af den samlede julekalendertid nu er sendt, er det tro mod tv-fortællingernes fortælletekniske berettermodel fortsat tvivlsomt, om julen bliver til noget.

Men heldigvis tilsiger den klassiske kalenderopskrift, at de gode sejrer over de onde ganske som i eventyr om prinsen, prinsessen og det halve kongerige og at det derfor på forhånd er ganske vist, at det vil ende med jul den 24. december.

Tilmed kan det ikke udelukkes, at de gode på bedste Mandela-vis tilgiver de onde, som i sidste afsnit måske endda får plads ved et bugnende julebord.

Kurt Strand er forfatter og journalist