I provinsen sker der nu altid noget af interesse

Overskriften til disse spalter er udtryk for en selvfølgelighed. Men for de elektroniske massemedier er der ikke tale om noget selvfølgeligt

Susanna Sommer modtog Krygerprisen i 2007. Går man på nettet, kan det ses, at hun indgår i rækken af særdeles respektable radionavne.
Susanna Sommer modtog Krygerprisen i 2007. Går man på nettet, kan det ses, at hun indgår i rækken af særdeles respektable radionavne. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR.

 Især de landsdækkende tv-kanaler mangler tydeligvis ressourcer til dagligt at minde os om rigtigheden af påstandens ordlyd.

Her kunne der læres noget af radioens P1. For eksempel kunne man i forlængelse af nyhedsudsendelser i tv bringe et fast indslag om forhold i den danske natur, sådan som det gøres ved hjælp af landets mange dygtige naturvejledere alle hverdage på P1 klokken cirka 8.55. 

 Og, tænk, om man i tv hver dag benyttede en halv time på, at der så sandelig også sker noget interessant i provinsen. Det har i de seneste uger på forbilledlig vis været tilfældet i ”P1 Eftermiddag”, hvor Susanna Sommer med typisk ihærdighed har opsøgt provinsen.

Susanna Sommer var sammen med Claus Berthelsen indtil september sidste år vært for P1-programserien ”Stedsans”, der indtil da i syv år havde leveret en perlerække af samtaler med ”provinsielle” personligheder om lokalhistoriske emner og kulturelle initiativer.

Noget lignende har i hele juli dagligt været at høre klokken 15.30 under en ikke programsat titel ”Fra Gedser til Skagen”. Her har Susanna Sommers stedsans og talent for såkaldt barfodsradio kunnet udfolde sig. Man forstår, hvorfor hun i 2007 modtog Krygerprisen. 

Krygerprisen er siden 1973 hvert år blevet givet til en prisværdig DR-medarbejder. Den er opkaldt efter Christian Kryger, der i 1950’erne og de tidlige 1960’ere var en af pionererne i dansk radioreportage og den første leder af Østjyllands Radio – DR’s regionale radio i Aarhus. Prisen blev i 2012 tildelt vært og dokumentarist på P1 Torben Brandt. Naser Khader og Steen Nørskov fik den i 2013 for deres værtskab i P1’s ”Arabiske stemmer”. Henrik Føhns og Anders Høeg Nissen, værter på P1-programmet ”Harddisken”, fik den i 2014.

Går man på nettet, kan det ses, at Susanna Sommer indgår i rækken af særdeles respektable radionavne. I onsdags besøgte hun i Viborg sammen med teaterleder Sara Topsøe fra egnsteateret Carte Blanche, på typisk vis et såkaldt klimaprojekt på Sønæs.

Der er tale om et vandområde, der både fungerer som klimasikring og rensedam. Det kan under skybrud lynhurtigt opsamle regnvandet og dermed virke som en miljøsikring, idet området formår at rense vandet, før det bliver ledt ud i Søndersø. Det hele er indbydende indrettet med henblik på for eksempel besøg af børnefamilier. Der kan gynges i lianer af tove og sejles i håndtrukket pram. Det hele er beregnet på oplevelser i højt græs og under færdsel over skælvende vandflader på trædesten af beton.

Sara Topsøe fortalte ivrigt om, hvordan stedet er designet til ”at det kan gå galt”, og hvordan det derfor inspirerede Carte Blanche til at iscenesætte området i forbindelse med åbningen af stedet. Det fik poetisk sjæl og blev til et nyt interessant kapitel i provinsens store historiebog.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder