"Den sidste spasser" har vid og bid

Med vid og bid, humor og selvironi reflekterede Jacob Nossell over sit selvbillede contra omgivelsernes ...

Med vid og bid, humor og selvironi reflekterede Jacob Nossell over sit selvbillede contra omgivelsernes billede af ham. - Foto: Moving Documentary/DR

I DR-programmet ”Naturens uorden” stillede den handicappede Jacob Nossell dybt eksistentielle spørgsmål, som har adresse til enhver, skriver sognepræst og mediekommentator Jesper Bacher

”HAR JEG LOV AT LEVE?”.

”Vil jeg have et handicappet barn?”.

”Findes der noget normalt?”.

Sådan lød de tre spørgsmål fra spastikeren Jacob Nossell, som bar den forestilling, han fik opført på Det Kongelige Teater, og dokumentaren om hans liv, ”Naturens uorden”, som tirsdag aften blev sendt på DR 2. Jacob Nossell stillede spørgsmålene på baggrund af sit handicap, men spørgsmålene har sandelig adresse til enhver.

Med vid og bid, humor og selvironi reflekterede han over sit selvbillede kontra omgivelsernes billede af ham. En hjernescanning viste, at forskellen mellem hans hjerne og en ”normal” hjerne var ganske lille, men altså nok til at give et synligt og hørbart handicap.

Netop i Jacob Nossells tilfælde var man ellers tilbøjelig til at sige, at hjernen ikke fejlede noget. Den unge journaliststuderende og dramatiker var legemligt svækket, men intellektet var sandt for dyden usvækket og potent.

Læs artiklen til ende
Læs Kristeligt Dagblad ubegrænset i 4 uger. Tegn et uforpligtende prøveabonnement.
Er du abonnent? Log ind her.

Nyhedsbrev

Få de vigtigste artikler om tro, etik og eksistens fra Kristeligt Dagblad.

Kommentarer

Du have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.