Konservativ jagt på omtale i medierne

De konservative lider af kronisk usynlighed, og strategien i partikontorerne synes at være, at især ledige standpunkter i den borgerlige lejr er velegnede til at skabe overskrifter, skriver Kurt Strand

De Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, var i Deadline på DR 2 mandag aften for at bidrage til seneste udvikling i den såkaldte kvælstofsag. I en nyhedsfattig vinterferieuge er sagen en gave til De Konservative, der her kan skaffe sig lidt tiltrængt omtale i medierne, mener Kurt Strand. -
De Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, var i Deadline på DR 2 mandag aften for at bidrage til seneste udvikling i den såkaldte kvælstofsag. I en nyhedsfattig vinterferieuge er sagen en gave til De Konservative, der her kan skaffe sig lidt tiltrængt omtale i medierne, mener Kurt Strand. - . Foto: Steen Brogaard.

HAN VAR ”glad for at have fået en teknisk gennemgang” af nogle tal, som han nok mente var rigtige, men omvendt kunne han ”ikke lide den måde, de var stillet op på”.

De Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, var i Deadline på DR 2 mandag aften for at bidrage til seneste udvikling i den såkaldte kvælstofsag, hvor Venstres fødevareminister, Eva Kjer Hansen, er kommet i skudlinjen, fordi hun måske har været lidt for rundhåndet med de positive effekter af regeringens landbrugspakke.

Miljøet skulle få det bedre, men et enigt kor af eksperter har uden forbehold slået fast, at det i hvert fald i en årrække vil gå lige modsat.

Ikke overraskende har lugten af ministerblod bredt sig i flere medier de seneste dage, og når en sådan breder sig i redaktionslokalerne, rykker en politisk sag automatisk højere op på dagsordenen.

Men indtil videre er spekulationer om, hvorvidt ministeren overlever eller ej, mestendels baseret på kommentatorkorpsets gætterier, for Rasmus Jarlov vil - rimeligt nok - ikke fortælle klart, om den muligvis kreative omgang med konsekvenserne af landbrugspakken skal koste fødevareministeren jobbet.

Dels fordi hun er kaldt i samråd på Christiansborg tirsdag i næste uge, dels fordi det er åbenlyst, at De Konservative i en nyhedsfattig vinterferieuge kan bruge sagen til at skaffe sig tiltrængt omtale i medierne.

DET NU 100 ÅR GAMLE støtteparti lider nemlig af kronisk usynlighed, og strategien i partikontorerne synes at være, at især ledige standpunkter i den borgerlige lejr er velegnede til at skabe overskrifter.

Den aktuelle kvælstofkritik er ét eksempel. Et andet er partiets højlydte kritik i efteråret af nedskæringerne på udviklingsbistanden, hvor der også blev raslet med stemmerne - men hvor det alligevel endte med et ja til finansloven og dermed den reducerede hjælp til verdens fattigste.

ENDELIG VAR DER den besynderlige plakatkampagne sidste forår, hvor mandshøje plakater med blandt andet teksten ”Stop nazi-islam-isme” skulle gøre Det Konservative Folkeparti mere synligt i offentligheden.

Plakaterne førte til masser af medieomtale, men samtidig blev partiets ledelse med den nyvalgte formand, Søren Pape Poulsen, kritiseret for at trække det altid debatlammende nazikort i stedet for at argumentere sammenhængende og nuanceret.

Hvordan det vil gå med de aktuelle trusler mod fødevareminister Eva Kjer Hansen, ved vi meget mere om efter et formentlig tæt mediedækket samråd i næste uge. Men mon dog ikke det decimerede støtteparti får en forklaring, der kan få forringelserne af vandmiljøet til at glide ned?

Og hvis den faglige forklaring fra ministeren og hendes embedsfolk ikke er god nok, kan De Konservative jo bare ihukomme statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) ofte gentagede ord, at ”politik handler først og fremmest om holdninger”.

Plus glæde sig over, at det endnu en gang lykkedes at få lidt mere omtale i medierne end gennemsnitligt.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af P1-programmet ”Mennesker og medier”