Minister er vokset med opgaven

TV & radioanmeldelse af Sørine Gotfredsen

TV & radioanmeldelse af Sørine Gotfredsen.
TV & radioanmeldelse af Sørine Gotfredsen. Foto: .

En af de politikere, der har været mest synlig i den nye regering, er beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Helt fra begyndelsen har hun været på banen med sin tale om ret og pligt samt en konsekvent tilgang til den enkeltes indsats, og i weekenden var det atter Mette Frederiksen, der førte ordet.

LÆS OGSÅ: Ministre giver unge akademikere en opsang

Det gjorde hun på DR 1 med budskabet om, at nyuddannede akademikere bør søge job i Netto, hvis det kniber med at komme videre i karrieren. Frem for blot at sidde hjemme, fordi det altafgørende for Mette Frederiksen er, at et menneske er i arbejde. Det var formanden for Danske Studerende Fællesråd ikke særlig begejstret for, men det er ikke det væsentlige her. Interessant er det derimod at bemærke, at Mette Frederiksen har tillagt sig et nyt format, efter at hun er kommet til magten.

Ret skal være ret i en tid, hvor den nye regering får så mange hårde ord med på vejen, og det klæder Mette Frederiksen at være minister. Hun har bevæget sig fra at fremstå som en lidt skinger og monoton fortaler for de svage i samfundet til tilsyneladende at have erkendt, at svaghedsretorikken ikke skal overgøres. Og slet ikke efter fattigdomsdiskussion, ny fokus på begrebet offentlig forsørgelse og en voksende folkelig bevidsthed om at, velfærdsstaten kræver moral hos alle mand.

Mette Frederiksen har fattet tidens temaer, ligesom hun har indset, at punktet er nået, hvor hun skal justere sin evigt indignerede optræden i fjernsynet. Man aner, at hun har taget ved lære af sagen om sit valg af skole til datteren, der blev placeret i privatskole, skønt Frederiksen i sin tid tordnede mod forældre, der vælger folkeskolen fra.

Klog af skade udtalte Mette Frederiksen, at hun fremover ville moralisere lidt mindre skråsikkert, og man må konstatere, at hun er kommet stærkt tilbage. På tv-skærmen har hun tillagt sig en ro og myndighed, der kunne indikere, at denne kvinde muligvis inden alt for længe som der hviskes om i krogene kan blive den næste formand for Socialdemokraterne. Med alt hvad dertil som bekendt kan høre af overordentlig megen magt. Hendes største problem er måske, at hun kan nå at blive for medieslidt. Hun er stadig ung, men man føler, man har kendt hende som politiker meget længe, og folk har det med at blive trætte af dagligt at se på de samme ansigter. Dette er også en del af politikernes vilkår i en intensiv medietidsalder, hvor den enkelte skal dosere sig selv med omtanke.

Men sikkert er det, at Mette Frederiksen i dag fremstår væsentligt mere professionel og afslappet end tidligere, og hvad enten det skyldes konkret medietræning eller blot mere erfaring, tjener det hende til ære. Weekendens sag om arbejdsløse historikere og jurister, der opfordres til at tage plads bag kassen i Netto, gør hende ikke populær i alle kredse. Men den understreger, at Mette Frederiksen som minister har fået nyt format i medierne og er vokset med opgaven. Det bliver interessant med tiden at se, hvad det kan føre til.