Rigeligt med emner til et helaftensprogram

Hvem var Jesus? Var han en ordblind fyr fra et proletariat i Palæstina, der blev en politisk oprører og derfor korsfæstet? Svar ønskes på 25 minutter!

Religionshistoriker og forfatter Reza Aslan
Religionshistoriker og forfatter Reza Aslan.

Alt efter temperament kan emnevalg i visse P1-programmer virke dristigt overmodige eller svimlende ambitiøse. Det viser sig, når radiomagasiner som Harddisken og Videnskabens verden sætter sig for at orientere om splinternye indsigter.

Det overmodige eller ambitiøse består i, at de nævnte programmers redaktioner inden for en lille times tid vover at tage fat på temaer, som ellers kun lader sig belyse forsvarligt i tykke bøger og lange, komplicerede artikler i fagtidsskrifter.

I denne uge kan man i P1s Religionsrapport helt overvældende høre, hvordan der tages fat på store spørgsmål som: Hvem var Jesus? Var han en ordblind fyr fra et proletariat i Palæstina, der blev en politisk oprører og derfor korsfæstet? Svar ønskes på 25 minutter!

Studievært Lisbeth Brocelius Meléndez havde inviteret professor emeritus fra Aarhus Universitet Per Bilde (f. 1939) og Anders Klostergaard Petersen (f. 1969), der er nuværende professor i religionsvidenskab på Aarhus Universitet til at kommentere spørgsmålene.

Per Bilde, der er erklæret ateist, har skrevet en grundbog om kristendommens forudsætninger og tilblivelse, En religion bliver til (2001). Og med det store og meget anerkendte værk Den historiske Jesus (2009) har han forsøgt at fremstille Jesus som en historisk personlighed.

Anders Klostergaard Petersen har, ud over at være ansat på Aarhus Universitet, også været ansat som ulønnet hjælpepræst ved Tranbjerg Kirke, Aarhus Stift (2003-2012). Blandt utallige andre gøremål var han fra 2000-2005 fast anmelder for Kristeligt Dagblad.

Læsere af Kristeligt Dagblad vil huske Klostergaard Petersens advarende kronik fra 21. september 2012 om spørgsmålet: Var Jesus gift? Det var blevet aktuelt i forlængelse af udgivelsen af et koptisk evangeliefragment. Som der stod i kronikkens indledning: Tøv lige en kende med at skrive kristendommens historie helt om.

I sig selv havde en konfrontation af de to kyndige universitetsfolk været mere end nok, både deres lærdom, religiøse orientering og deres alder taget i betragtning. Men nej, lytterne blev hurtigt klar over, at udsendelsens hovedperson var en amerikansk religionsforsker!

Lyt til genudsendelsen af Religionsrapport. Den giver et skoleeksempel på, hvordan der i USA kan skabes succes og opmærksomhed ud over al rimelighed, blot man forstår at udtale sig provokerende overfladisk og derfor opsigtsvækkende nok.

Det skete for nylig, da en respekteret amerikansk religionsforsker udgav en ny bog om den historiske Jesus og blev interviewet på den amerikanske tv-kanal Fox News.

TV-værten Lauren Green havde der sat spørgsmålstegn ved forfatteren Reza Aslans (f. 1972) forudsætninger og motiver for at skrive en bog om Jesus, alene fordi Aslan er muslim. Atter en gang må det dybt beklages, at teologi ikke får mere sendetid i radio og tv. Her havde der været rigeligt med emner til et helaftensprogram.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder