Forfatteren der også kan skrive en faktura

Det er ingen modsætning mellem at tænke forretningsmæssigt og være forfatter, mener Jakob Vedelsby, der selv har skrevet både digte, romaner og journalistik. Nu er han blevet Dansk Forfatterforenings nye formand

0Jakob Vedelsby overtager formandsposten i Dansk Forfatterforening efter Jo Hermann, der selv har valgt at træde tilbage efter to år i spidsen for foreningen. – Privatfoto.
0Jakob Vedelsby overtager formandsposten i Dansk Forfatterforening efter Jo Hermann, der selv har valgt at træde tilbage efter to år i spidsen for foreningen. – Privatfoto.

portræt

Det er de færreste forfattere, der kan leve af at skrive bøger, men det skal der laves om på, hvis det står til Forfatterforeningens nye formand, Jakob Vedelsby. For han er stillet op til posten for at forbedre levevilkårene for landets forfattere.

Han ser en stor opgave i at hjælpe medlemmerne med at få fair kontrakter i hus, så det ikke kun bliver klart i kontrakten, hvad forlaget får ud af samarbejdet. Men han mener også, at foreningen skal støtte forfatterne i at tænke mere forretningsmæssigt i en tid, hvor mange forlag har en politik om primært at antage formodede bestsellere. For her kan man med fordel tænke i alternative finansieringsmuligheder som sponsoraftaler, crowdfunding og samarbejder med erhvervslivet, mener Jakob Vedelsby:

Hvorfor er der for eksempel ikke flere store virksomheder, der tænker, at deres medarbejdere skal have en bog i julegave? Så kunne man lave særtryk til den lejlighed, som kunne være med til at finansiere den normale udgivelse. Og gennem crowdfunding kan man også få læsere til at investere i en kommende bog, siger Jakob Vedelsby, der oplever, at mange forlag er begyndt at lukke dørene for selvetablerede forfattere, der ikke kan sælge 2000-3000 bøger.

Selv har han dog fået en del succes med sit eget forfatterskab, der tæller fem romaner, ligesom han er udkommet på seks forskellige sprog.

Senest var han i Sankt Petersborg i påsken for at præsentere sin seneste roman, og der benyttede han også lejligheden til at gå i kirke og mødes med den russiske forfatterforening.

LÆS OGSÅ:
Prisen er altid til forhandling

Vi nåede at aftale et fælles bogprojekt med danske og russiske noveller, så vi på den måde kan præsentere vores forfattere for forlagene i hinandens lande, så det bliver måske et af mine første initiativer, afslører han over for Kristeligt Dagblad.

Jakob Vedelsby begyndte allerede at skrive, da han gik i folkeskolen, hvor hans dansklærer bad ham læse sine stile op for klassen. Men med sin studenterhue og et matematisk-musisk eksamensbevis fra Birkerød Gymnasium var han ikke sikker på, hvad han ville. Han ville være kok, fly-steward, koncertpianist og siden læge, men endte med at læse film- og medievidenskab på Københavns Universitet. Og det gennemførte han med en cand.phil. i 1989.

Samme år mødte han sin nuværende kone. De fik deres første datter i 1990, hvor han også debuterede som forfatter med digte i Hvedekorn.

Undervejs arbejdede han nogle år med kort- og dokumentarfilm i et lille filmselskab på Christianshavn, så blev han far til endnu en datter i 1993 og blev i samme periode freelanceskribent. Han fortsatte samtidig med at skrive digte og udgive dem i tidsskrifter i løbet af 1990erne. Og i 2002 udgav han sin første roman, Himlen må vente, på forlaget Samleren.

Menneskeloven (2011), der af en anmelder er blevet betegnet som en spændingsroman om terror, der også rejser eksistentielle spørgsmål om meningen med livet, er solgt til seks sprogområder og udkommet i blandt andet Tyskland og Rusland.

Jeg skriver meget intuitivt og kan godt lide at skrive om flere slags virkeligheder fra drømme til dagdrømme, og mine egne bøger veksler mellem de former for virkeligheder. Selve råmaterialet kommer fra en bevidsthedsstrøm fra alle de virkeligheder, jeg lever i. Og jeg er ikke ked af at sige, at mine bøger også skal gøre verden til et bedre sted. Jeg vil gerne flytte noget, siger Jakob Vedelsby, der blandt andet er optaget af klimaforandringer.

Sideløbende er han fortsat med at ernære sig som freelanceskribent og med tiden også som foredragsholder og underviser.

Han overtager posten efter Jo Hermann, der selv har valgt at træde tilbage efter to år i spidsen for foreningen. Det var i øvrigt Jo Hermann, der i sin tid opfordrede ham til at stille op til bestyrelsen for Den Skønlitterære Gruppe.

Pludselig havde jeg en platform for at flytte nogle ting. Og nu har jeg fået en endnu bedre platform for at flytte ting, siger Jakob Vedelsby.

Han bor på Nørrebro i København sammen med sin kone, personlig rådgiver Gitte Jul Andersen. Deres to voksne døtre er flyttet hjemmefra, men bor stadig i samme bygning.