De små kirkers forkæmper

Sognepræst Birgitte Rosager Møldrup er sognepræst i to landsogne og tovholder på projektet Kirken på Landet, som arbejder for, at de små sogne bliver mere bæredygtige både menneskeligt og økonomisk

Sognepræst Birgitte Rosager Møldrup er præst i to landsogne. Som tovholder på projektet Kirken på Landet er det hendes mission at skabe endnu flere bæredygtige landsogne, selvom affolkningen truer. Privatfoto.
Sognepræst Birgitte Rosager Møldrup er præst i to landsogne. Som tovholder på projektet Kirken på Landet er det hendes mission at skabe endnu flere bæredygtige landsogne, selvom affolkningen truer. Privatfoto.

Sognepræst Birgitte Rosager Møldrup for i blækhuset, da daværende kirkeminister Manu Sareen udsendte presse-meddelelsen om, at man skulle overveje at lukke 200 kirker i landets mindste sogne. Birgitte Rosager Møldrup skrev i Kristeligt Dagblad, at kirkerne i de små land-sogne skulle støttes i at styrke både kirkeliv og lokalsamfund.

-årige Birgitte Rosager Møldrup er selv landsognspræst for 800 danskere i Kollerup og Vindelev mellem Vejle og Jelling, hvor hun også har en 50 procents stilling som sognepræst. Siden samarbejdet Kirken på Landet for to år siden blev stiftet af Grundtvigsk Forum, Teologisk Pædagogisk Center og Lolland-Falsters Stift, har Birgitte Rosager Møldrup været tovholder på projektet.

”Inden man nedlægger kirker, må man se på, om der er nye opgaver og nye behov, som kalder på kirken, præsten og menigheden,” mener hun.

Hendes engagement i Kirken på Landet har den ambition, at vi skal lære at se de små landsogne med de ressourcer, de rent faktisk har, frem for som noget, der skal nedlægges. Hun understreger, at det ikke gør hende til sogneromantiker, for der skal også lægges helt realistiske vurderinger på, om sogne er bæredygtige eller ej.

Men det måles ikke kun med økonomiske alen.

Birgitte Rosager Møldrup er en stærk fortaler for, at kirkerne samarbejder med det øvrige lokalsamfund og omvendt. Det er her, de nye muligheder for at fastholde og styrke livet i landsognene ligger, og det skal helst gå op for endnu flere menighedsråd og lokale foreninger.

”Man skal passe på med at sige, at det folkelige udelukker det evangeliske og kirkens forkyndelse. Det gør det ikke. Et folkeligt fællesskab, hvor vi ser hinanden, som vi er, uden at skulle lave om på det, er også et evangelisk fællesskab,” siger Birgitte Rosager Møldrup.

Hun har netop indgået en aftale med den lokale skole om understøttende undervisning, hvor eleverne fra 0. til 6. klasse får et tilbud om at synge i skolekor i skoletiden. Børnene møder musikken og kirken, og det samme gør forældrene. Menighedsrådet i Kollerup og Vindelev sogne ejer en præstegårdsskov, og den er nu blevet indrettet med shelter og bålhytte, som skolen bruger til et ekstra læringsrum. Som præst har Birgitte Rosager også ansvaret for det lokale asylcenter og undervisningen af konfirmander, der er mentalt handicappede. Begge dele sætter hun stor pris på.

Sognepræsten har en evne til at være visionær på de små sognes vegne og en overbevisning om, at det folkelige og kirkelige hører naturligt sammen.

Ikke mindst det diakonale aspekt spiller en stor rolle på landet, mener hun.

Birgitte Rosager Møldrups baggrund er traditionel grundtvigsk med forældre, som begge var friskolelærere på den grundtvig-koldske Herning Friskole, og med kirkegang i den lokale, grundtvigske valgmenighed. Hendes synspunkt er, at kirken skal være til stede og synlig for alle danskere, også for dem, der i situationen har mere brug for praktisk hjælp i deres udsatte situation end lige for en prædiken.

Måske lå lærergerningen i sin tid mere naturligt i kortene, men det var altså teologien, Birgitte Rosager Møldrup valgte, og hun blev teologisk kandidat fra Aarhus Universitet i 1998. Samme år blev hun sognepræst i Kollerup og Vindelev Sogne.

Præstegården deles med hendes mand, Ebbe Denert, der er sælger i en trælasthandel, og børnene Dina på 7 og Esther på 12 år.

De to store børn, som hendes mand havde med fra et tidligere ægteskab, har allerede gjort hende til mormor tre gange.