Ny højre hånd for den katolske biskop

Sognepræst ved den katolske domkirke Niels Engelbrecht skal som ny generalvikar passe den katolske kirke i Danmark, når biskoppen er ude

Penge og personale i den katolske kirke skal Niels Engelbrecht være med til at fordele i hele landet, når han efter 18 år som sognepræst skifter dåbsbørn og menighed ud med et skrivebord.
Penge og personale i den katolske kirke skal Niels Engelbrecht være med til at fordele i hele landet, når han efter 18 år som sognepræst skifter dåbsbørn og menighed ud med et skrivebord. . Foto: Lisbeth Rtz, Katolsk Orientering.

Stillingen som sognepræst ved den katolske domkirke i Bredgade i København bliver skiftet ud med bispekontoret på Gl. Kongevej, når Niels Engelbrecht den 1. september begynder som ny generalvikar i den katolske kirke i Danmark.

63-årige Engelbrecht skal passe butikken, når biskop Czeslaw Kozon er ude på andre opgaver, så snart han har været igennem en tid i lære hos 77-årige Lars Messerschmidt, der stopper efter 17 år som stedfortræder.

Niels Engelbrecht siger farvel til domkirken Sankt Ansgar og stopper som konstitueret sognepræst ved Sakraments menighed i København, men fortsætter ved Jesu Hjerte Kirke i København og Rosenkranskirken i Aakirkeby på Bornholm. Han forlader et job med menighedsrejser, børnegudstjenester, masser af kontakt med sognebørn i forbindelse med dåb, vielser, messer og begravelser for at sætte sig bag et skrivebord.

”Det har jeg aldrig prøvet før, og det frygter jeg lidt,” siger Engelbrecht, der i dag sidder i forskellige råd og kommissioner i kirken. En stor opgave bliver det for ham at indføre en kommende ny struktur i den katolske kirke. I løbet af det næste år vil landet blive inddelt i et antal større enheder, og det skal afklares, hvordan personale og penge skal fordeles blandt landets omkring 40.000 registrerede og cirka 20.000 ikke-registrerede katolikker.

”Det er vigtigt at holde kirkens vision op og se, om vi lever efter den, og at gribe ind, hvis vi ikke gør,” mener Engelbrecht, der var kirkens talsperson og kontaktperson for seksuelt misbrugte, da sagerne med børn og unge rullede for nogle år siden. Her blev der ikke i Danmark dømt nogen katolske gejstlige for seksuelt misbrug.

Læren blev for Niels Engelbrecht, at det er vigtigt at fremme en åben kultur i kirken, så der ikke opstår en usynlig magt, hvor nogle kan udnytte eller skade andre. Præster under uddannelse følges tæt med screening hos psykologer og samtaler om seksualitet og personlighed for at sikre, at de har den modenhed, der gør, at de kan ordineres og virke som præster blandt børn, unge og voksne.

Engelbrecht er født ind i en katolsk familie på Østerbro, og han nåede at blive tysklærer i folkeskoler og gymnasier, før han som 41-årig følte sig kaldet til at blive præst. Det kom som en pludselig vished.

”En gammel skolekammerat, som var præst, døde, og jeg tænkte: Nu er det nok min tur. Det har jeg aldrig fortrudt.”

Han blev uddannet i Mnster og Boston og har været ungdomspræst for hele landet og præst i Høje-Taastrup, Nykøbing, Maribo, Ordrup og Hellerup.

Han lever i cølibat og bor i et bofællesskab for præster i domkirkens præstegård sammen med seks andre. De laver mad og spiser sammen, når det kan lade sig gøre. Han gør ifølge eget udsagn alt for lidt for at holde sig fysisk i form, men kan godt lide at vandre i bjerge og gerne med udgangspunkt i klosteret Ettal ved Oberammergau i Bayern.

”Man går bare ud af en bagdør, så er man på en bjergvej.”

Han var netop i Bayern sidste sommer, så i år planlægger han at finde på noget andet.