”For at leve skal man engagere sig”

For tidligere overrabbiner Bent Melchior blev flugten til Sverige i 1943 anledningen til at bruge sit liv på at hjælpe andre. I morgen fylder han 85 år

Bent Melchior har holdt et utal af foredrag, oftest uden brug af manuskript.
Bent Melchior har holdt et utal af foredrag, oftest uden brug af manuskript. . Foto: Leif Tuxen.

Det er ikke for meget sagt, at tidligere overrabbiner Bent Melchior er en kulturpersonlighed. Han er en kendt skikkelse i det københavnske byliv, når han mere og mere foroverbøjet går langsomt ned ad Fiolstræde og drejer til venstre ved Krystalgade for at gå til synagogen. I morgen fylder han 85 år, lige så indigneret over uretfærdigheder som han altid har været. Og lige så opsat på at gøre en forskel, både for jøder og andre tros-mindretal.

Han giver ikke op, før han ligger i graven.

Og han lever ikke, hvis han ikke engagerer sig.

Den unge Bent Melchior forsvor, at han nogensinde ville overtage far Marcus' arbejde som overrabbiner. Bent var autodidakt lærer og god til det. En af grundene til Bent Melchiors vrangvilje i det spørgsmål var, at sønnen syntes, at faderen blev dårligt behandlet af menigheden, da familien vendte hjem fra Tyskland i 1930'erne, hvor faderen havde haft embede.

Nu er der så ikke så mange dansktalende rabbinere at vælge imellem, så med den begrundelse og løfte om betalt uddannelse fik menigheden overtalt Bent Melchior og hustruen Lilian ikke at forglemme til at sikre i hvert fald én dansk generation mere i rabbinerstolen.

Det blev en god tid i England i begyndelsen af 1960'erne, hvor den danske rabbinerspire introducerede dansk konfirmation for de jødiske piger, som Mosaisk Troessamfund havde haft siden midten af 1800-tallet, og han lærte også, at selv berømte og belæste rabbinere kan være modbydelige mod hinanden.

Bent Melchiors afgørende hælden til det humanitære falder i to kapitler:

Da han som 15-årig blev flygtning i Sverige på grund af nazisternes forfølgelser af jøder, og da han senere som overrabbiner i begyndelsen af 1970'erne gjorde alt menneskeligt muligt for at få evakueret de sovjetiske jøder, der blev udsat for pogromer.

”Stalin gjorde det klart, at Ruslands jøder stadigvæk var et jaget folkefærd. Alle religioner havde det svært, men det var for intet at regne i forhold til, hvad der skete med synagoger over hele landet. Byer med over 100.000 jøder fik lov at beholde en enkelt synagoge under forudsætning af, at kun gamle mennesker benyttede den,” skriver han i sine erindringer.

Bent Melchior var meget opmærksom på de jøder, der blev smidt ud af Polen i 1970'erne. De østeuropæiske jøder, der kom til Danmark som følge af pogromer i Østlandene omkring 1900, fik ikke en særlig varm modtagelse af de allerede veleta-blerede jøder. De fattige flygtninge blev bunket sammen i Borgergade, og der var ikke mange i trossamfundet, som mente, at de nytilkomne kunne være deres problem.

Så da polakkerne mange år senere dukkede op, stod der hjælp og kontaktpersoner klar til at integrere dem.

Bent Melchior er både blevet sagt op og har truet med at gå selv, blandt andet efter en konflikt om, hvor meget han som overrabbiner burde afsløre om jødedom i en dansk tv-udsendelse. Han har desuden haft møder med PLO i Danmark, som der heller ikke var megen forståelse for i menigheden. Det er ingen hemmelighed, at Bent Melchior har haft kritikere i trossamfundet. Men han er altid kommet stærkt tilbage. Han valgte selv at stoppe som overrabbiner i 1996. Siden da har han holdt et utal af foredrag, også i mange danske folkekirker. Han er en blændende taler og oftest taler han uden manuskript.

Bent Melchior er blevet hædret mange gange gennem årene. I 2013 fik han både Kristeligt Dagblads Pris og en pris fra Dialog Forum, en organisation, der ønsker samtale mellem religioner.

I dag er det Bent Melchiors barnebarn, Jair Melchior, der sammen med Bent Lexner styrer synagogen. Bent Lexner går af til september, og så bliver Jair enerabbiner.

Bent Melchior er gift med Lillian, og parret har fire voksne sønner, som aldrig har fået lov at lege med krigslegetøj.