Tidligere kirkeminister har altid fortalt historier

Den tidligere Venstre-politiker Mette Madsen kan se tilbage på et alsidigt liv som både lyriker, satiriker, forfatter, familiemenneske og tidligere kirkeminister. I morgen runder hun 90 år

Mette Madsen arbejder med at skrive sine erindringer.
Mette Madsen arbejder med at skrive sine erindringer. . Foto: Henning Bagger.

”Det var en gave at være kirkeminister,” fortæller Mette Madsen fra sin lejlighed i Aalborg. Mellem 1984 og 1988 var hun kirkeminister for partiet Venstre i Poul Schlüters regering. I morgen fylder hun 90 år.

Et af Mette Madsens vigtige aftryk som minister var en lov, som beskytter kirkegårde og historiske monumenter. Den forhindrede i sin tid Københavns Kommune i at rydde den store Assistens Kirkegård på Nørrebro i København. For Mette Madsen handler kirkegårde om historie, og den formidles blandt andet gennem de gamle gravsten. Derfor gik Mette Madsen igen ind i sagen i 2009, da Assistens Kirkegård stod til at lide overlast på grund af metrobyggeriet. Igen var hun med til at beskytte gravstenene og hermed også de historier, som de fortæller.

I Foreningen for Kirkegårdskulturs bestyrelse har provst Leif Arffmann fra Vejle i mange år arbejdet sammen med nordjyden, der blev født i 1924 i Pandrup som datter af gårdejer Holger og Kathrine Fruensgaard. Mette Madsen var nemlig formand for foreningen fra 1989 til 2005 og siden næstformand et par år.

”Mette er en elskværdig person. Som politiker passede hun altid sin kreds i Nordjylland godt, og det er et udtryk for hendes lokale engagement og nærvær,” fortæller Leif Arffmann.

Kærligheden til historien er en gennemgående tråd i den grundtvigske nordjydes liv. Allerede i sin tid som husmor skrev hun satiriske stykker. Først til Aalborg Amtstidende og siden til det satiriske blad Blæksprutten, inden hun selv tog fat på en politisk karriere. Hun blev først medlem af Venstre efter sin mands død i 1965. Siden hun var 18 år, havde hun været gift med landsretssagfører Gunnar Otto Madsen, som havde tre børn fra et tidligere ægteskab.

Hun fortsatte dog med at skrive og har også udgivet flere digtsamlinger.

Bertel Haarder (V), der var minister i samme regering som Mette Madsen, har tidligere omtalt i Kristeligt Dagblad, hvordan han husker hendes kærlighed til det skrevne ord i alle dets former og genrer.

”Mette Madsen er en gudbenådet digter og kunne skrive de mest raffinerede og perfekte digte. Vi havde også en ædel kappestrid om at skrive lejlighedssange i Venstre. Mine var de hurtigste og også meget klovnede, mens hendes var underfundige, varme og hjertelige,” siger Bertel Haarder, der også husker hende som vellidt af alle i Venstres folketingsgruppe og som en politiker med stor indlevelsesevne.

Ud over loven om beskyttelse af kirkegårde har Mette Madsen som politiker også været med til at få indført undervisning i kristendom for børn og flere penge til ansættelse af nye præster.

Mette Madsen har endnu ikke lagt skriveriet på hylden og arbejder aktuelt på sine erindringer. Men hun bruger også meget tid på familien. Ud af hendes søskendeflok på otte er de syv stadig i live, og de ses en gang om måneden for at udveksle historier, minder og kigge på billeder af nye oldebørn. Hvor mange det er blevet til, har Mette Madsen ikke helt styr på.

”Der kommer hele tiden nye,” siger hun og understreger, at hendes liv har været præget af masser af overskud. Ifølge den nordjyske politiker er der kun én ting, hun har manglet. Hun ville gerne have prøvet at være gravid og få eget barn. Hun adopterede dog sin mands tre børn fra hans første ægteskab.

Til fødselsdagen holder Mette Madsen åbent hus for hele familien. Der vil være kaffe på kanden, men hun trækker lidt nervøst på spørgsmålet om, hvor mange, hun tror, der kommer.

”Jeg regner med, at der ikke kommer flere end 35. Jeg har jo ikke plads til flere i lejligheden.”