Han forbedrer livskvaliteten for ældre

Lektor Kasper Hallenborg har forsket intenst i tekniske løsninger for fremtidens ældre og er en markant stemme i debatten om velfærdsteknologi

Kasper Hallenborg forsker i at gøre hverdagen nemmere gennem tekniske løsninger.
Kasper Hallenborg forsker i at gøre hverdagen nemmere gennem tekniske løsninger. . Foto: SDU.

Det er en anerkendt og sprudlende forsker, som snart sætter sig i førersædet for Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet.

Lektor, ingeniør og ph.d. Kasper Hallenborg skal i en alder af blot 38 år styre det institut, som primært er kendt for at udvikle robotter og velfærdsteknologiske løsninger til morgendagens ældre.

Trods sin unge alder har han allerede sat markante fingeraftryk på forskningen. Siden han scorede 13 som var topkarakteren efter den gamle skala i sit afgangsspeciale som civilingeniør i computersystemer fra Syddansk Universitet, SDU, har han skrevet en ph.d.-afhandling i software til intelligente omgivelser. Derudover har han været med til at udvikle et nyt bagagesystem til lufthavne, som gør, at lufthavnene bedre kan håndtere de store mængder bagage.

Siden har Kasper Hallenborg bevæget sig over i velfærdsteknologien, hvor han udvikler nye hjælpemidler til ældre.

Han har i den forbindelse udviklet systemer, så de forskellige tekniske hjælpemidler bliver bedre til at samarbejde med og hjælpe borgeren. Blandt andet har han arbejdet på at forbedre livskvaliteten for patienter med kroniske sygdomme, for eksempel hjemmetræning for KOL-patienter og vejledning af demente via mobiltelfoner.

Men Kasper Hallenborg er også blevet en markant stemme inden for velfærdsteknologi, hvor han tør at give luft for sine forsker-frustrationer, når han ser gode, innovative projekter på det telemedicinske- og velfærdsteknologiske område falde til jorden, fordi de møder muren af organisatoriske udfordringer som bureaukrati og manglende vilje til at tænke nyt.

”Når kommunernes omsorgssystemer ikke er åbne for integration med de velfærdsteknologiske løsninger, som næsten dagligt præsenteres til for eksempel hjemmetræning, medicinering og personlig hjælp, så er løsningerne ikke med til at fremme digitaliseringen og frigøre de ønskede medarbejder-ressourcer,” skriver Kasper Hallenborg blandt andet i et debatindlæg.

Kasper Hallenborg lever og ånder for sin forskning og håber, at han kan blive ved med at forske i at integrere software og velfærdsteknologi, selvom der nu bliver mere papirarbejde og flere budgetter at se til som institutleder. Han har første arbejdsdag som institutleder den 1. september 2014.

Kasper Hallenborg er bosat i Odense sammen med sin kone og deres søn.