Den oplagte bibelarkæologiske formand

Lektor Morten Hørning Jensen er valgt som formand for Selskab for Bibelsk Arkæologi. Et mangeårigt engagement og stor viden på området gjorde ham til det oplagte valg

Morten Hørning Jensen kaldes en af sin generations mest lovende teologer på det danske kirkelivs højrefløj, og han er ny formand for Selskab for Bibelsk Arkæologi. Arkivfoto.
Morten Hørning Jensen kaldes en af sin generations mest lovende teologer på det danske kirkelivs højrefløj, og han er ny formand for Selskab for Bibelsk Arkæologi. Arkivfoto.

Da Morten Hørning Jensen første gang mærkede historiens vingesus i Israel i 1996, blev han grebet. Her befandt han sig på voluntørophold med Den Danske Israelsmission midt i de bibelfortællinger, han kendte så godt fra det indremissionske barndomshjem. Men for første gang kunne han se de arkæologiske spor deraf og opleve de geografiske egne, hvor historierne udspiller sig. Troen blev på en helt ny måde levende.

Koblingen mellem arkæologien og Det Nye Testamentes beretninger blev grundlaget for det teologiske engagement, der har gjort ham til prisbelønnet ph.d. i teologi fra Aarhus Universitet, lektor ved Menighedsfakultetet i Aarhus, professor ved Det Teologiske Menighetsfakultet i Oslo, hjælpepræst i Aarhus Valgmenighed og nu senest formand for Selskab for Bibelsk Arkæologi.

Selskabet blev stiftet i 1990 og har som formål at formidle viden om de bibelske skrifter for ikke-fagfolk ud fra historiske og arkæologiske fund og med en vision om at bringe mennesker ”så tæt som muligt på at høre de bibelske beretninger, som de blev hørt af de første tilhørere”.

-årige Morten Hørning Jensen har da også i flere år været redaktør for selskabets blad, TEL, hvor han også selv bidrager og ikke er bange for at begynde en artikel næsten romanagtigt malende og dramatisk selvom teksten handler om fundet af en sten.

Helt centralt er det netop for Morten Hørning Jensen at koble nutiden og den bibelske tid sammen ved at gøre troen levende og allestedsværende, hvorfor han taler om teologi, ærkæologi og tro ved enhver lejlighed.

I dag er han primært beskæftiget som forsker og underviser i Det Nye Testamente ved Menighedsfakultetet, hvor hans studerende kender ham som utroligt engageret.

Også her er formidling en af Morten Hørning Jensens store forcer, og han vil for alt i verden gerne give andre muligheden for at forstå. Det betyder, at han ikke er bleg for at tænke langt mere kreativt end nogle lektorer på landets uddannelsesinstitutioner, og han gør meget for at nå de studerende på flere niveauer og ad forskellige veje, blandt andet ved hjælp af visuelt stærke oversigter over evangelierne, farvekodning af forskellige bibelske tematikker og lydklip med mere.

Også i forbindelse med sin seneste undervisningsbog, ”Møder med Jesus forklaringer til Markusevangeliet”, er han gået lidt længere end de fleste, da der til bogen hører flere videoer, hvor Morten Hørning Jensen fra de faktiske lokationer i Israel tegner og fortæller, ligesom han både for Menighedsfakultetet i Aarhus og Det Teologiske Menighetsfakultetet i Oslo med Bibelen som guidebog arrangerer studierejser til Israel.

Endelig skriver han for Kristeligt Dagblad med jævne mellemrum analyser om historie og Bibelen.

Når Morten Hørning Jensen mellem undervisningstimerne på Menighedsfakultetet småsnakker med de studerende i en ligetil og jævnbyrdig tone, viser han en gang imellem en lille flig af en interesse ud over ærkæologien og Det Nye Testamente: fodbold. I hvert fald nok til, at han følger lidt med og ikke er bleg for at drille de studerende, hvis favorithold som regel AGF er rykket ned fra Superligaen.

Morten Hørning Jensen er gift med lærer Jeanette Tang Jensen og bor sammen med hende og parrets tre børn, Johanne, Benjamin og Oliver, i Aarhus.