Den store litteraturelsker

Siden barnsben har Kurt Fromberg, tidligere direktør i Gyldendal, arbejdet hårdt for litteraturen, blandt andet med udarbejdelsen af Den Store Danske Encyklopædi. I morgen fylder han 80 år

Kurt Fromberg, tidligere Gyldendal-direktør, der lørdag fylder 80 år, har ved siden af sit arbejde hos Gyldendal siddet i bestyrelsen i en lang række kulturinstitutioner.
Kurt Fromberg, tidligere Gyldendal-direktør, der lørdag fylder 80 år, har ved siden af sit arbejde hos Gyldendal siddet i bestyrelsen i en lang række kulturinstitutioner. . Foto: Simon Knudsen/Scanpix.

Den tidligere direktør på det danske forlag Gyldendal har altid været en litteraturens mand. Siden Kurt Fromberg som dreng på Nørrebro i 1940'erne tjente sine lommepenge som mælke- og blomsterbud for at købe bøger, har litteraturen dannet ramme om hans liv.

Når han ikke var i skole eller arbejdede for den åndelige føde, besøgte han folkebiblioteket i Griffenfeldsgade på Nørrebro. Sulten skulle stilles.

Med den omfattende boglige appetit var det ikke overraskende, at han i 1953 søgte ansættelse ved ekspeditionen hos Gyldendals Boghandel. Den selvlærte Kurt Fromberg arbejdede sig derefter op gennem hierarkiet på det anerkendte forlag.

blev han leder af presse- og reklameafdelingen, hvor han virkede i en årrække, og efter et studieophold ved Buffalo University i USA betrådte han i 1977 stillingen som marketingdirektør på Gyldendal.

To år senere dannede han et direktørtrekløver med Ole Werner Thomsen og Eigil Winther, hvorefter han i 1982 blev ansat som administrerende direktør. Den stilling varetog han ind til sin pension som 65-årig i 1999.

Efter hans afgang står særligt én bedrift tilbage og vækker minder om Kurt Frombergs tid hos Gyldendal: udarbejdelsen af Den Store Danske Encyklopædi. Kurt Fromberg stod nærmest egenhændigt for at skaffe den nødvendige finansiering og rammerne omkring leksikonet, hvilket han i dag er stolt af.

”Jeg har altid været så optaget af oplysning, og det hænger nok sammen med min egen opvækst. Gyldendal blev min uddannelse og mit liv, og mens andre gik på universitetet, gik jeg på lageret. Men fundamentet under oplysning er at have en ordentlig encyklopædi, så enkelt er det egentlig, og derfor var jeg meget engageret i forhold til det arbejde,” fortæller han til Kristeligt Dagblad.

Det første bind af encyklopædien udkom i 1994, mens det andet og foreløbig sidste supplementsbind blev publiceret i 2006. Fra 2009 blev internetudgaven gratis for alle. Nu under navnet Den Store Danske.

Kurt Fromberg har ved siden af sit forlagsarbejde også siddet i bestyrelsen i en lang række kulturinstitutioner, herunder som formand for Louisiana Museum for Moderne Kunst.

Men litteraturen er Kurt Frombergs liv og uundværligt for ham, fortæller han selv. Og ganske sigende for fortællingen om Kurt Fromberg er, at han stadig er en ivrig læser. Han og hustruen, Karen Margrethe Fromberg, som han mødte på Gyldendal, finder begge stor glæde i at læse og diskutere litteratur med hinanden i villaen i Virum i Nordsjælland eller i selskab med gamle bekendte fra det danske forfattermiljø.

Fromberg synes selv, at han er bredt orienteret, men science fiktion-litteratur har dog aldrig sagt ham noget.

I øjeblikket læser han sin gamle kollega Klaus Rifbjergs, litterær direktør på Gyldendal fra 1984 til 1991, nye digtsamling ”Fut fut fut”, som han karakteriserer som værende ”pragtfuld”.

Når Kurt Fromberg ikke har sine læsebriller på, nyder han at rejse, dyrke motion og se sport i tv. Nu, hvor VM i fodbold er afsluttet, følger han nøje med i de professionelle cykelrytteres strabadser i Tour de France.

Som barn gik han i søndagsskole, og kristendomsundervisningen har præget ham, siger han selv. Han opfatter sig som værende kristen, men kommer ikke fast i kirke.

Kurt Fromberg har to voksne børn fra et tidligere ægteskab.

Den runde fødselsdag fejres i morgen sammen med familie og venner.