Lækkeriernes mester

Leopold Edelsten bruger sin pensionisttilværelse til at forsøde livet med kager og madlavning. I dag fylder han 80 år

Lækkert ser det ud, når Leopold Edelsten disker op med kager uden for synagogen i Krystalgade i København efter gudstjenesten. Privatfoto.
Lækkert ser det ud, når Leopold Edelsten disker op med kager uden for synagogen i Krystalgade i København efter gudstjenesten. Privatfoto.

Når jødiske drenge og piger står bar mitzva eller bat mitzva i synagogen den jødiske konfirmation så dukker der som regel en kage op, hvorpå det er tydeligt at se, hvilken hobby den enkelte har: Fodbold, syning, ridning, eller hvad det nu måtte være. Der bliver virkelig gjort noget ud af detaljerne.

Og så er det højst sandsynligt Leopold Edelsten, der fylder 80 år i dag, som har kreeret kagen.

Leopold Edelsten er ikke en mand, der gør stort væsen af sig, og beskrives som en både beskeden og tilbageholdende mand. Han har i 19 år været den, der velsigner vinen kiddush i synagogen efter gudstjenesten om lørdagen. Og herefter er der også stor efterspørgsel på hans kager.

”Man skal i hvert fald skynde sig, hvis man skal nå at smage,” siger en fra Det Jødiske Samfund i Danmark.

Ifølge en af hans sønner stammer lysten til madlavning og kagebagning fra Leopold Edelstens mor, som han meget gerne fulgte i køkkenet.

Edelsten-familien opholdt sig i Sverige fra 1943, ligesom også hovedparten af de danske jøder gjorde. Leopold Edelsten mistede en bror, Abraham, under flugten. Broderen døde af blindtarmsbetændelse.

Få år efter hjemkomsten tog en stor del af familien til Israel, men kom hjem igen mindre end et år efter. Ifølge en anden kilde skulle familien snuse til, hvordan det var at være i Det Hellige Land.

I forbindelse med fejringen af 200-året for jødernes frihedsbrev i 1814, hvor kongen anerkendte jødernes lige borgerrettigheder, var det en stolt Leopold Edelsten, der kunne se sit ene barnebarn vinde førsteprisen i en filmkonkurrence om, hvordan det var at være jøde i Danmark.

Leopold Edelsten har haft et begivenhedsrigt arbejdsliv. Han er uddannet ingeniør og har haft så mange forskellige jobs, at det er svært at følge med. For eksempel arbejdede han med mælketørring i blandt andet Irland i tre år. Og han har fortalt sine børn, at hvis man ikke blev færdig til tiden, pumpede lastbilerne al den friske mælk direkte i kloakken.

Leopold Edelsten har også arbejdet med noget tilsvarende i både Tjekkoslovakiet dengang landet hed sådan og Rumænien. Og med sprøjteanlæg til landmænd. Han har desuden arbejdet for el-virksomheden LK Ness nu Lauritz Knudsen og på knivfabrikken i Raadvad nord for København. I lidt trangere tider har han ernæret sig ved at tage billeder af turister på kanalrundfarterne.

Han fotograferede dem, når de gik om bord, hvorefter han løb tilbage og fremkaldte billederne, så han kunne være klar til at sælge dem, når turisterne gik i land. Og så har han også en overgang arbejdet på Rigsarkivet, hvor han reparerede maskiner til mikrofilm.

Som pensionist har han været lige så aktiv. Han var en af de første til at arrangere stavgang på Frederiksberg, hvor han stadig bor. Turene begyndte ved Frederiksberg Kirke hvor der efterfølgende var kaffe.

Catering og kager er først kommet til efter pensionen ligesom stavgang og mange andre livsforlængende og sunde aktiviteter.

”Min fars filosofi er, at man skal være god mod andre mennesker, og det handler han efter,” hedder det om ham.

Leopold Edelsten har været gift to gange, han har to sønner med sin første hustru og en søn i sit andet ægteskab.

Fødselaren fejres i synagogen lørdag.