Internationalt udsyn med ryggen til vinduet

Ellen Margrethe Løjs faconbeskrives som direkte og konfronterende. Hun er netop blevet udpeget til at være FN's særlige udsending i Sydsudan

Ellen Margrethe Løj, som skal udsendes til Sydsudan, har tidligere haft en lignende stilling. Hun var nemlig chef for FN's fredsbevarende styrker i Liberia fra 2008 til 2012.
Ellen Margrethe Løj, som skal udsendes til Sydsudan, har tidligere haft en lignende stilling. Hun var nemlig chef for FN's fredsbevarende styrker i Liberia fra 2008 til 2012. . Foto: Scanpix.

Hvem drømmer ikke om et arbejde med kontor på 18. sal med udsigt over New Yorks skyline? For den danske diplomat Ellen Margrethe Løj, som havde netop det kontor, var det da også et drømmejob. Men ikke på grund af udsigten eller beliggenheden. Rent faktisk vendte hun efter sigende skrivebordet sådan, at hun sad med ryggen til vinduet og Manhattans Hudson-flod. På den måde undgik hun at falde i staver og kunne dermed udføre sit job ordentligt, lød det i talen fra prorektor ved Københavns Universitet Lykke Friis, da diplomaten for fem år siden modtog universitetets æres-alumnebevis.

Ellen Margrethe Løj spilder ikke sin tid. Hendes facon bliver beskrevet som direkte og konfronterende, og en unavngiven kilde sagde til Berlingske i et portræt, at hun ikke er ”nogen charmetrold”. Måske er det netop disse kvaliteter, der gjorde, at diplomaten i onsdags af FN's generalsekretær Ban Ki-moon blev udpeget til at være De Forenede Nationers særlige udsending i Sydsudan.

Ellen Margrethe Løj er født og opvokset i Gedesby på Falster i 1948. Hun kom til København for at læse økonomi, hvor hun gennemførte studiet hurtigere end de fleste. Det på trods af, at hun samtidig passede et job i tobakskiosken på Gedser-Rostock-færgen. Dette job blev det første af en lang række internationale stillinger, hun siden har været i. Efter at have opnået sin kandidatgrad i 1973 fik hun samme år job i Udenrigsministeriet, hvor hun 13 år senere var kontorchef i tre år. I mellemtiden var hun et smut i New York, hvor hun var ambassade-sekretær ved den danske FN-mission. Hun har været ambassadør i Israel og senere Tjekkiet, og i seks år har hun været FN-ambassadør med skrivebordet vendt væk fra udsigten over Manhattan.

Interessen for det udenrigspolitiske opstod, da hun studerede. Og særligt nu afdøde økonomiprofessor Mogens Boserup var en stor inspirationskilde, sagde hun i et interview med Københavns Universitet efter at have modtaget æres-alumnebeviset. Professoren interesserede sig for den tredje verden og inspirerede den unge økonomistuderende til at opsøge mere viden om økonomiske forhold i u-landene.

Da Ellen Margrethe Løj fortalte sin venner, at hun i onsdags havde sagt ja til at blive FN's særlige udsending i Sydsudan, fik hun straks at vide, at det muligvis var den sværeste opgave, hun kunne påtage sig. Det var hun da også selv klar over. Efter at Sydsudan i 2011 løsrev sig fra Sudan og blev en selvstændig nation, har landet haft kurs mod en regulær katastrofe. Politiske magtkampe og etniske uroligheder har medført drab af tusindvis af civile, halvanden million er drevet på flugt fra deres hjem siden december, og landet står på randen af hungersnød.

Ellen Margrethe Løj, som er ugift og uden børn, skal nu lede FN's forsøg på at skabe en politisk løsning.