En mand med mange mediemeritter

I morgen har Dan Tschernia været direktør for TV 2 Lorry i 25 år. Stationen kan samtidig fejre sin 25-års fødselsdag

Dan Tschernia og TV 2 Lorry har haft fælles historie siden den 1. august 1989.
Dan Tschernia og TV 2 Lorry har haft fælles historie siden den 1. august 1989. . Foto: Screendump fra TV 2 Lorry.

I Allégade på Frederiksberg residerer TV 2 Lorry, der sender nyheder og aktualitetsprogrammer til hovedstadsregionens 1,9 millioner indbyggere. Tv-stationen har til huse i det gamle forlystelsessted Lorry, der stadig er fyldt med Frederiksbergs historiske atmosfære. I det gamle lokale Landsbyen er der nu tv-studie, og Guldaldersalen og Drachmann-kroen benyttes som redaktionslokaler.

TV 2 Lorry og Dan Tschernia har haft fælles historie, lige siden stationen blev grundlagt den 1. august 1989.

Dan Tschernia, der er 67 år, har studeret fransk og engelsk ved Københavns Universitet. Derefter uddannede han sig som filminstruktør fra Den Danske Filmskole i 1969 og fandt vej til Danmarks Radio, hvor han fra 1969 til 1981 især arbejdede med opgaver for Kulturafdelingen. I denne periode opsøgte han den franske tv-station ORTF's eksperimentalafdeling på et længere studieophold.

Også uden for tv har Dan Tschnernia gjort sig gældende som instruktør, for eksempel på Gladsaxe Teater i 1970'erne med ”Hvem har bolden?” og ”Henrik og Pernille”. I 1980 instruerede han spillefilmen ”Danmark er lukket”.

Gennem flere år nød dagbladet Politikens læsere godt af hans kommentarer og artikler som freelancer. Fra 1981 til 1986 var Dan Tschernia kultur- og presseråd ved den danske ambassade i Paris, og sine frankofile tilbøjeligheder indrømmer han gerne. Således har han også skrevet flere bøger og artikler om franske emner.

Fra 1979 til 1981 var Dan Tschernia medlem af bestyrelsen for Det Danske Filminstitut, og han har også i sine yngre dage virket som filmanmelder ved det hedengangne ugemagasin NB!.

I 1996 modtog han Den Berlingske Journalistpris.

Dan Tschernia er gift med lektor, cand.mag. Hanne Rønnike og bor på Frederiksberg.