Den iltre Venstre-knuser

Søren Pape Poulsen, De Konservatives nyvalgte formand, er temperamentsfuld, engageret og ikke bange for at gå imod Venstre

De Konservatives nye formand, Søren Pape Poulsen, var i går på Christiansborg. I baggrunden ses den afgående formand, Lars Barfoed.
De Konservatives nye formand, Søren Pape Poulsen, var i går på Christiansborg. I baggrunden ses den afgående formand, Lars Barfoed. . Foto: Søren Bidstrup/Scanpix.

En gang imellem bliver De Konservatives nye formand, Søren Pape Poulsen, lidt ilter, siger flere af hans byrådskolleger i Viborg, hvor han er borgmester lidt endnu. Så bliver han lidt rød i hovedet, stemmen lidt skarp og hans attitude lidt spids.

Det er særligt partiet Venstres medlemmer af byrådet, der kan få Søren Pape Poulsens ansigtsfarve til at blive rødlig, siger Per Møller Jensen, 2. viceborgmester og socialdemokrat i Viborgs Byråd.

For Søren Pape Poulsen fravalgte i sin første borgmesterperiode Venstre og blev borgmester ved hjælp af stemmer fra Socialdemokraterne og SF. Det har Venstre været noget sure over siden, og det har sat borgmesterens tålmodighed på prøve, siger flere kilder. Søren Pape Poulsen selv medgiver, at han har temperament, men siger, at det skyldes hans store engagement, og at han forsøger at holde det inde.

Søren Pape Poulsen er et ubeskrevet blad landspolitisk, men en populær figur lokalt. Han fik således over dobbelt så mange personlige stemmer ved kommunalvalget sidste år som ved kommunalvalget i 2009, hvor han tog borgmesterposten for næsen af Venstre.

Som en konsekvens af den lokale ballade med Venstre sendte han, kort før kommunalvalget i 2013, en svada af sted mod Venstre på Det Konservative Landsråd:

”Venstre må til at vænne sig til, at konservative har borgmesterposter over hele landet, og vi bøjer os ikke for noget eller for nogen venstrefolk, overhovedet. Det skal de bare til at få lært rundt omkring.”

Ordene blev mødt med bifald og store smil fra salen, og det er da også Søren Pape Poulsens evne til at sige tingene råt for usødet og til at være konservativ hele vejen igennem, der giver håb om vækst i det før så store parti, som nu står til under fem procent af stemmerne.

Men det giver ikke nervøsitet hos Venstre på Christiansborg, at De Konservative har valgt en formand, som tidligere har fravalgt et samarbejde med Venstre til fordel for et samarbejde med ”socialister og socialdemokrater”, som Åse Kubel Høeg, medlem af Viborg Byråd for Venstre udlægger det.

Inger Støjberg, Venstres politiske ordfører, siger, at hun håber, at Venstre og De Konservative kan fortsætte det ”nære, loyale og gode samarbejde”.

Søren Pape Poulsen er 42 år, single og har et nært forhold til sin familie. Og selvom det nogle gange kan virke, som om han er gift med politik, tager han sig også tid til at pleje sin vennekreds. Den rejser for eksempel til USA for at se musicals, som Søren Pape Poulsen har en særlig interesse for.

Han er opvokset på en gård ved Bjerringbro, og selvom han nu skal tilbringe meget tid i København, vil han ikke flytte fra Bjerringbro. Det er her, han hører til, føler han.

Det er her, han så den amerikanske præsident Ronald Reagan tordne mod kommunisterne på fjernsynsskærmen og den britiske premierminister Margaret Thatcher knytte jernnæven. De to verdensledere rørte ved noget i ham han ville også kæmpe for friheden, som han syntes, de gjorde det.

Han er kontoruddannet hos Grundfoss og har senere arbejdet som blandt andet lærer. En af de første ting, han proklamerede som partiformand, var, at han ville afskaffe obligatoriske lektiecaféer.