Kinaekspert bliver korrespondent

DR's nye Asien-korrespondent, kinaekspert Hanna Leanderdal, glæder sig til at vække danskernes nysgerrighed over for Kina.

HHanna Leanderdal håber, at hun som korrespondent kan være med til at nedbryde nogle af de barrierer og forestillinger, der er om Kina.
HHanna Leanderdal håber, at hun som korrespondent kan være med til at nedbryde nogle af de barrierer og forestillinger, der er om Kina. . Foto: DR.

Sammen med DR's hidtidige Afghanistan-korrespondent, Philip Khokhar, vil Hanna Leanderdal fra 1. september med base i Beijing rapportere til tv, radio og dr.dk om, hvad der sker i den fremgangsrige verdensdel.

Den 44-årige ekspert i kinesiske forhold blev kandidat i Kina-studier fra Københavns Universitet i 2005. Hun har boet og arbejdet i Hongkong, Taipei og Beijing i sammenlagt otte år, men de seneste år har hun dog tilbragt i København, hvorfra hun har rådgivet firmaer om kinesiske forhold og de udfordringer, de møder i landet gennem sit firma, Kinakonsulenten.

Interessen for Kina opstod for omkring 20 år siden, da Hanna Leanderdal tog kurser på universitetet i Hongkong.

”I Hongkong oplevede jeg mange udlændinge, som hele tiden talte om, hvor anderledes og mærkelige kineserne var. Lige ved siden af lå det store Kina, som ingen kendte og rigtig forstod. Det triggede mig, for jeg var meget nysgerrig efter, hvorfor de var, som de var,” berettede Hanna Leanderdal til DR forleden.

Det glæder hende, at resten af verden nu også er ved at være nysgerrige angående kineserne noget, hun mener, at OL i Beijing i 2008 har været med til at bevirke.

Desuden fornemmer Hanna Leanderdal også en ændring i den kinesiske folkesjæl:

”Det er helt tydeligt at mærke i landet, at der er ved at ske et skifte, og at 'dragen rejser sig igen'. Da jeg studerede i Kina, gik kineserne med bøjede hoveder over, at de var blevet overhalet af Vesten. Nu er folk igen stolte over at være kinesere, i takt med at der har været stor vækst i landet. Selvfølgelig vil der være masser af storpolitiske historier at fortælle, men jeg glæder mig også meget til at lave historier om ganske almindelige kineseres liv og skæbner det er i virkeligheden dér, vi rigtigt kan få indblik i, hvad Kina er for et land, og hvordan kineserne lever.”

Selvom Hanna Leanderdal flittigt har skrevet artikler for aviser, blade og magasiner og kommenteret kinesisk politik på TV 2 News, er tv-mediet er dog nyt for hende. Derfor har hun siden den 1. juni været under oplæring i DR Byen, så hun ved, hvordan hun skal bruge DR's systemer og lave indslagene.

Desuden har hun en god støtte i makkeren Philip Khokhar, der er yderst erfaren med at arbejde med radio og tv. Omvendt har Hanna Leanderdal et lille forspring i kendskabet til Kina, fordi hun har boet der i forvejen.

”Så vi supplerer hinanden godt,” siger Hanna Leanderdal til DR.