Kronikør fra facadefamilie

Mette Nissens historie om barndommens ”facadefamilie” sikrede hende førstepladsen i Kristeligt Dagblads kronikkonkurrence. Mød vinderkronikøren her.

”Det er den første kronik, jeg nogensinde har skrevet,” siger Mette Nissen om sit vinderbidrag til sommerens kronikkonkurrence. Privatfoto.
”Det er den første kronik, jeg nogensinde har skrevet,” siger Mette Nissen om sit vinderbidrag til sommerens kronikkonkurrence. Privatfoto. Foto: Privatfoto.

”Jeg er ikke sikker på, at jeg havde kunnet skrive kronikken, hvis min mor stadig var i live. Så var hendes facade for alvor krakeleret.”

Sådan siger vinderen af sommerens kronikkonkurrence, Mette Nissen, om sit vinderindlæg. Kronikken, der skulle skrives over temaet ”Mit livs største fejltagelse”, handler om Mette Nissens forhold til sin alkoholiserede mor og den facade, der omgav barndomshjemmet.

”Det er den første kronik, jeg nogensinde har skrevet, og det er også første gang, jeg får udgivet noget. Jeg skrev den søndag aften, hvor den skulle afleveres mandag, og jeg forventede overhovedet ikke at vinde. Jeg tænkte, at det ville være sjovt, hvis bare den blev bragt,” siger hun.

Mette Nissen er født i 1960. Hun var ”enebarn og ønskebarn” og voksede op med sine forældre i København. På overfladen manglede der ikke noget, men i virkeligheden var begge forældre afhængige af alkohol, og barndomshjemmet var beboet af det, som Mette Nissen i sin kronik kalder en ”facadefamilie”:

”Alle gjorde, hvad de kunne for at holde facaden. Min mor var særlig god til det. Det var vigtigt for hende, hvordan hun tog sig ud i andres øjne. Hun gik pligtopfyldende til damefrisør hver anden uge og var altid pæn og nydelig, når hun gik uden for døren.”

Mette Nissen er familiens første student og akademiker med hele to universitetsgrader i ryggen. Hun har læst økonomi og jura på Københavns Universitet og bruger i dag juristuddannelsen i sit job som faglig sekretær i en fagforening. Privat bor hun i Lyngby, er fraskilt og har to voksne sønner. Hun er en aktiv kvinde med jagttegn og sommerhus på Langeland, har en stor interesse for opera og nyder at bruge sin kreative side ved ikonmaling, brodering og smykkefremstilling.

Forholdet til den nu afdøde moder er dog blevet ved med at fylde i Mette Nissens voksenliv. Hun kunne aldrig regne med moderens tilstand, og Mette Nissen fortæller, at den største bekymring før hendes bryllup med eksmanden var, hvilken tilstand moderen ville dukke op i. Hun kom dog ædru, havde en fantastisk dag og gjorde denne gang Mette Nissens bekymringer til skamme.

”Som voksen har jeg haft et anstrengt forhold til min mor. Hun havde et usundt afhængighedsforhold til mig. Vi skulle snakke i telefon mindst én gang om dagen og gerne flere. Jeg følte, at jeg aldrig kunne tillade mig at være rigtig glad eller helt fri, for der var altid et hensyn til min mor, der skulle tages,” siger Mette Nissen og fortæller, at det også har været med til at forme den relation, som hun har med sine egne sønner.

”Mit forhold til min mor har præget mit forhold til mine sønner på den måde, at jeg har forsøgt at undgå at lægge op til afrapportering og forventning om daglig kontakt. De ved, at jeg er der, når de har brug for det. Men de skal ikke føle sig forpligtede til at ringe.”

For sin kronik har Mette Nissen vundet et rejsegavekort på 10.000 kroner fra Risskov Bilferie. Hun håber at kunne bruge præmien sammen med sine to sønner.