Livsnær forsker og præst

Benedicte Hammer Præstholm er optaget af, at kristendommen er forståelig og relevant her og nu. Hun argumenterer i sin nye ph.d.-afhandling for, at indførelsen af homoseksuelle vielser i folkekirken er et udtryk for, at troen naturligt forandrer sig i relation til kulturen

Valgmenighedspræst Benedicte Hammer Præstholm blev cand.theol. i 2004 fra Aarhus Universitet og har blandt andet beskæftiget sig med køn og kirke. Senest i en ph.d.-afhandling.
Valgmenighedspræst Benedicte Hammer Præstholm blev cand.theol. i 2004 fra Aarhus Universitet og har blandt andet beskæftiget sig med køn og kirke. Senest i en ph.d.-afhandling. . Foto: Bo Amstrup/Scanpix.

Hvis man ikke lige vidste besked, ville man måske ikke gætte på, at det er præsten i Mellerup Valgmenighed, som man foran kirken kan se spille fodbold med sine konfirmander. På mange måder siger det meget om, hvem den 36-årige valgmenighedspræst Benedicte Hammer Præstholm er. Hun brænder for at etablere en sammenhæng mellem kristendommen og det liv, vi lever nu og her.

Hun har netop forsvaret en ph.d- afhandling om køn, kultur og forandringer i nyere dansk teologi ved Aarhus Universitet med udgangspunkt i den seneste kirkelige debat i forbindelse med kirkelig vielse af par af samme køn. Sideløbende har hun også på anden vis beskæftiget sig med kirkens forhold til homoseksualitet. Hun har siddet som medlem i et udvalg nedsat af kirkeministeren i 2010, der arbejdede med folkekirken og registreret partnerskab. Året efter skrev hun en bryllupssalme til homoseksuelle. Personligt har hun desuden aktier i emnet, da hun selv er gift med en kvinde. I 2004 blev hun borgerligt viet til Elisabeth Hammer Præstholm, og efterfølgende fik de en kirkelig velsignelse i Aarhus Domkirke.

”Jeg har i lang tid levet som homoseksuel og kristen. Det har aldrig været et problem for mig. I mødet med mennesker, jeg har truffet gennem årene, fandt jeg ud af, at der er behov for, at det bliver kommunikeret klart ud, at kirken er for alle mennesker. Kirken dømmer dig ikke som et andenrangsmenneske, hvis du elsker en af samme køn,” fortæller Benedicte Hammer Præstholm om drivkraften bag engagementet i diskussionen om kirkens forhold til homoseksualitet.

Afsatsen til afhandlingen var en undren over den offentlige debat.

”Jeg synes, at mange af de ting, der blev sagt, var ulogiske,” siger hun og tænker særligt på det argument, at Gud har indrettet verden på en bestemt og uforanderlig måde.

Hun peger i afhandlingen på, at der generelt er sket ændringer af de teologiske standpunkter i samspil med de kulturelle forandringer i samfundet. Denne åbenhed over for kulturelle forandringer tilskriver hun blandt andet sit grundtvigske ståsted, der er grundlagt i barndommens præstehjem, men for alvor blev virkeligt for hende, da hun som 26-årig i 2004 blev præst i Mellerup Valgmenighed nord for Randers.

”Her følte jeg, at jeg kom hjem teologisk,” siger Benedicte Hammer Præstholm og refererer til Grundvigs folkelighed.

”Han sagde, at man skal tale jævnt om det høje. Kristendom er for mig en nutidssag, og det er en stor kompliment, når folk roser mig for, at mine prædikener er forståelige og relaterer sig til det levede liv,” siger hun.

Det kunne nemt være Mette Bernt, medlem af bestyrelsen for Mellerup Valgmenighed, der stod bag den kompliment.

”Hun er dygtig til at drage paralleller til hverdagslivet, og så kan hun se ting fra flere sider,” siger hun.

Det istemmer Jens Ole Christensen, generalsekretær i Luthersk Mission og medforfatter til samtalebogen ”To om tro modsætninger mødes”, som han udgav med Benedicte Hammer Præstholm i 2012.

”Hun er ikke bange for at tale med folk, som hun er uenig med. Hun skriver godt og argumenterer med imødekommenhed og temperament,” siger han og kalder hende en seriøs teolog, der tænker mere på, hvad der er sandt, end hvad der er smart.

Når der gennem de seneste seks år har stået både forsker og præst på visitkortet, har hun haft travlt.

”Det er utrolig sjældent, jeg har tid til fritidssysler, men jeg kan godt lide at lave mad, tegne og lege med mine børn,” siger hun.

Benedicte Hammer Præstholm bor i Beder syd for Aarhus med sin kone og deres to børn på tre og syv år.