Et stjerneskud på kokkehimlen

Rasmus Kofoeds karriere tog for alvor fart, da han nægtede at servere retten stjerneskud. Siden blev han selv til et, og i morgen runder han de 40 år

Kok Rasmus Kofoed og en lille Michelin-mand.
Kok Rasmus Kofoed og en lille Michelin-mand. Foto: Asger Ladefoged/Scanpix.

Man skal have en forholdsvis velpolstret tegnebog, hvis man vil smovse i gourmetmad fra mesterkokken Rasmus Kofoed. En fuld menu med aperitif, vin til maden, vand og kaffe koster nemlig 3000 kroner. Til gengæld får man også lov til at nyde glæden ved at spise på en hædret restaurant og ikke mindst nyde godt af kogekunsten fra den tidligere verdensmesterkok.

Mest berømt blandt den almene befolkning er Rasmus Kofoed nok for sin bedrift tilbage i 2011, hvor han vandt Bocuse d'Or, der anses som det uofficielle kokke-VM. En konkurrence, som han tidligere har brilleret i ved både at vinde bronze- og sølvmedalje.

Rasmus Kofoed driver sammen med sin mangeårige kompagnon Søren Ledet restauranten Geranium, der sammen med Noma regnes som Danmarks gastronomiske bannerførere. Ligesom Noma er Geranium hædret med hele to stjerner i Michelins berømte guide over enestående restauranter.

Kofoed blev 1997 udlært kok på det fornemme Hotel d'Angleterre på Kongens Nytorv i København. Siden har han været køkkenchef på Kroghs Fiskerestaurant i København og på selvsamme d'Angleterre, hvor han fik sin uddannelse. Begge steder røg han dog uklar med chefen på grund af, hvad man vel kan kalde forskellige tilgange til gastronomien.

På d'Angleterre kom det således til sammenstød med chefen, Henning Remmen, der havde en fortid hos militæret og hos SAS som luft-kaptajn.

I et interview med Berlingske Tidende i 2011 fortæller Rasmus Kofoed, at Remmen først krævede en club sandwich på menukortet, men han var voldsomt utilfreds med Kofoeds bud på en sådan. Siden forlangte Remmen, at der skulle serveres stjerneskud, og det blev dråben, som fik bægeret til at flyde over for Rasmus Kofoed.

Bruddet med d'Angleterre skete tilbage i 2006. Året efter åbnede Kofoed sammen med Søren Ledet Geranium i Kongens Have, og i 2008 vankede der en Michelin-stjerne.

Efter en konkurs i 2009 genåbnede Geranium i Parken i 2010. Og skulle man ikke lige have 3000 kroner til den fulde gastronomiske pakke, så fås en frokostmenu for 1250 kroner. Ønsker man saft til maden, koster det 550 kroner oveni./ritzau/