Bagmandspolitiets hårdeste modstander

Stjerneadvokaten, der var toppen af erhvervslivets foretrukne forsvarer i økonomiske sager, Ebbe Mogensen, fylder i dag 75 år

Ebbe Mogensen har brugt sine juridiske evner til at forsvare blandt andet Kurt Thorsen. -
Ebbe Mogensen har brugt sine juridiske evner til at forsvare blandt andet Kurt Thorsen. - . Foto: Bax Lindhardt/Scanpix.

Når erhvervslivets absolutte top kom i Bagmandspolitiets søgelys og havde brug for en forsvarsadvokat, faldt valget ofte på Ebbe Mogensen.

Egentlig var den superbegavede Ebbe Mogensen, der trådte sine barnesko i Odense, i gang med en lovende karriere i militæret. Den blev indledt i Livgarden og førte ham blandt andet til et generalstabskursus i USA, hvor han blev nummer to ud af 1000.

I midten af 1970'erne læste han jura, mens han passede sit job i Forsvarskommandoen. Uddannelsen, der normalt tager fire år, gennemførte han på et år og 10 måneder og kunne i 1976 kalde sig cand.jur.

Hans stigende utilfredshed med politikerne, som han mente svigtede forsvaret, betød, at han efter endt eksamen valgte at forlade militæret med rang af major. Han fortsatte dog som reserveofficer, indtil han i 1999 takkede af som oberstløjtnant.

Militærets tab var erhvervslivets gevinst - i hvert fald den del af det, som lidet flatterende kaldes ”banditter i habitter”, for siden har han været forsvarer i en stribe sager, hvor erhvervslivets tunge drenge var havnet på anklagebænken.

Blandt de mange spektakulære sager kan nævnes sagerne mod byggeentreprenør Kay Wilhelmsen, Klaus Riskær Pedersen, selskabstømmeren Bjørn Stiedl, Stein Baggers kompagnon Michael Ljungman og ikke mindst Kurt Thorsen.

Også de gamle venner i militæret fik glæde af hans evner som forsvarsadvokat. Da Annemette Hommel, der er datter af en tidligere soldaterkammerat, blev sendt hjem fra Irak og tiltalt for at have brugt ulovlige afhøringsmetoder, stillede han selvfølgelig op. Og fik hende frikendt.

Men for et par år siden måtte erhvervsfolk i uføre se sig om efter en anden forsvarsadvokat. Den 30. juni 2012 trak Ebbe Mogensen sig tilbage og afleverede sin bestalling i justitsministeriet.