Når der kommer navn på et gadebarn

Jacob Stærk er ansat som PR-manager hos SOS Børnebyerne. Her skal han styrke oplysningsarbejdet, så udsatte børn kan hjælpes endnu bedre

”Værdien af SOS Børnebyernes hjælp til forældreløse og udsatte børn bliver meget håndgribelig, når man kender navnet på et barn, der aldrig fik den hjælp,” siger den nye PR-manager Jacob Stærk. -
”Værdien af SOS Børnebyernes hjælp til forældreløse og udsatte børn bliver meget håndgribelig, når man kender navnet på et barn, der aldrig fik den hjælp,” siger den nye PR-manager Jacob Stærk. - . Foto: SOS Børnebyerne.

Jacob Stærk er uddannet cand.mag. i medievidenskab med tillægsstudier i journalistik i USA og antropologi i Stockholm. Når SOS Børnebyerne ansætter en PR-manager, er det for at styrke det oplysningsarbejde, der skal sikre organisationens fortsatte vækst til fordel for udsatte og forældreløse børn i verdens fattige lande.

Kommunikationschef Line Grove Hermansen siger om ansættelsen:

”Vi er enormt glade for at byde Jacob velkommen i SOS-familien. Han kommer med et personligt engagement i børnesagen og med kommunikationserfaring fra både Danmark og Vestafrika, hvor han har været udstationeret.”

Inden jobskiftet sad Jacob Stærk tre år i en stilling i Børnefonden med ansvar for presseindsats og forskellige kommunikationsopgaver, især i de sociale medier. I den periode var han udstationeret seks måneder i Benin i Vestafrika. Her interviewede Jacob Stærk i hundredvis af fattige familier og fik lejlighed til at opleve, hvor stor en forskel støtten kan gøre. I kvarteret omkring Haie Vive i Cotonou, hvor han boede, mødte han for eksempel gadebørn, der enten var blevet solgt som børneslaver eller var flygtet fra slavelivet og hutlede sig frem på gaden.

”At miste sine forældre må være det værste, der kan ske, uanset hvor i verden du bor. Men når det sker i et samfund uden basal retssikkerhed, så er du for alvor alene og efterladt. Jeg har mødt gadebørn helt ned til 11-årsalderen, der havde livserfaring som en voksen, simpelthen fordi de har skullet undgå at blive mishandlet, udnyttet eller slet og ret solgt af menneskehandlere,” siger Jacob Stærk.

Han har valgt at blive fadder for en SOS-børneby i Benin af samme årsag. ”Det er imponerende, at 17 procent af børn, der får hjælp af en fadder, klarer sig hele vejen gennem universitetet. I Benin er det de færreste børn, der overhovedet når gennem folkeskolen,” siger han.

Jacob Stærk bor på Vesterbro i København sammen med sin kæreste på femte år. Han har tidligere arbejdet som blogredaktør på Politiken.dk og bruger det meste af sin fritid i bjergene enten med sportsklatring eller skiløb.