Dynamisk kommandør med hjerte for bæredygtig handel

Hele verden har været Birgitte Brekke-Cliftons kontor, når hun i over 30 år har besat poster i Frelsens Hær. Nu styrer hun organisationens arbejde i Europa, og i morgen fylder hun 60 år

Birgitte Brekke-Clifton har set megen menneskelig nød i sine mange år i tredjeverdenslande. -
Birgitte Brekke-Clifton har set megen menneskelig nød i sine mange år i tredjeverdenslande. - . Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

En firkantet kurv i siv, et grillforklæde i bomuld og en bænk i smedejern og plast.

Man kunne tro, at det var Birgitte Brekke-Cliftons ønskeseddel, da hun i morgen fylder 60 år. Det er det ikke. Det er varer produceret af tidligere prostituerede i Bangladesh. Varer, der bliver solgt på nettet og i Frelsens Hærs butik, Others, i København. I 1997 startede kommandør og international sekretær i Frelsens Hær Birgitte Brekke-Clifton arbejdet med bæredygtig handel, der i dag er vokset til at tælle 1500 ansatte i flere tredjeverdenslande. Som landsleder i Frelsens Hær i Danmark fra 2010 til 2013 søsatte hun den fysiske butik i København.

Og det er ikke handlekraft og dynamik, det skorter på, når Birgitte Brekke-Clifton går forrest, lyder det fra kilder nær fødselaren. I øjeblikket leder og koordinerer hun Frelsens Hærs arbejde i Europa fra hovedkontoret i London. Kirken tæller blot 1100 medlemmer i Danmark, men på verdensplan tilslutter mere end to millioner sig Frelsens Hær.

Det forlyder, at hun har et stort internationalt udsyn. Det er nærliggende at antage, at det er etableret gennem hendes virke i Norge, Sri Lanka, Bangladesh, Skotland, Østeuropa og Pakistan. Lande, hun tjente i sammen med sin mand, Bo Brekke, siden de i 1980 begge blev udnævnt som officerer fra Frelsens Hærs skole i London. I 2007 endte parløbet brutalt, da Bo Brekke blev overfaldet, skudt og dræbt på vej ind på sit kontor i Lahore i Pakistan, hvor de havde boet og ledet Frelsens Hær siden 2006.

Efter 27 års ægteskab og arbejdsfællesskab valgte Birgitte Brekke-Clifton som enke at vende tilbage til Norge, hvor parrets to voksne sønner boede. Efter en periode med orlov stod hun i spidsen for en verdenskongres for over 1000 unge, inden hun tiltrådte som landsleder i Danmark.

En kollega i Frelsens Hærs danske hovedkvarter peger på, at kommandøren efter sine mange år i Asien måtte genlære den diskuterende kultur, som vi har i Danmark. Hun var vant til at lede og regere, lyder det. Det stod dog ikke i vejen for, at hun rask svang gulvskrubben efter en hel dags uddeling af julehjælp, kort efter at hun var tiltrådt som landsleder.

De mange år i tredjeverdenslande betyder også, at Birgitte Brekke-Clifton har set megen menneskelig nød. Derfor har hun ikke meget tilovers for små hverdagsproblemer som eksempelvis et køleskab, der er brudt sammen. Det bliver så uendeligt småt sammenlignet med et menneske, der er kravlet op på taget af sit hus for at undgå druknedøden i en oversvømmelse.

Uden sammenligning i øvrigt var Birgitte Brekke-Clifton som barn ej heller vant til ekstravagante forhold. Sammen med sin lillesøster trådte hun sine barnesko på Falkoner Allé i København i en lille toværelses lejlighed med toilet i gården. Her blev de opdraget til, at de havde et ansvar for andre end sig selv, og Frelsens Hærs arbejde og troen på Gud fyldte meget. Begge søstre fandt deres levevej i Frelsens Hær, og i dag er lillesøster, Hannelise Tvedt, nyudnævnt landsleder i Danmark.

I oktober sidste år giftede Birgitte Brekke-Clifton sig med irske Shaw Clifton. Han har også slået sine folder i Frelsens Hær, senest og indtil sin pension i 2011 som general, den øverste post i organisationen.

Fødselsdagen fejres med sønner og børnebørn i Oslo. Lørdag går hun selv i køkkenet og kokkererer signaturretten, en asiatisk ret med kylling, vindruer og ris, til 50 festindbudte venner og familiemedlemmer.