Færing satte Ny Alliance uden for døren

Edmund Joensen havde det afgørende 90. mandat, der betød, at Anders Fogh i 2007 havde flertal uden Ny Alliance. I morgen fylder Joensen 70 år

Tidligere lagtingsformand Edmund Joensen løb i 2007 med et meget afgørende mandat. -
Tidligere lagtingsformand Edmund Joensen løb i 2007 med et meget afgørende mandat. - . Foto: Ernst van Norde/Scanpix.

En færing spiller en afgørende rolle i historien om partiet Ny Alliances fald. Den tidligere lagmand Edmund Joensen vandt i 2007 efter en dramatisk stemmeoptælling det afgørende 90. mandat, der betød, at Anders Fogh Rasmussens (V) regering ikke var afhængig af Ny Alliances mandater.

Edmund Joensen blev valgt til Lagtinget for det socialliberale parti Sambandsflokkurin for første gang i 1988. Han blev efterfølgende valgt til partiets formand i 1990 og var Sambandsflokkurins parlamentariske leder fra 1990 til 1994. Inden da havde han været direktør for P/F O.C. Joensen og tidligere blandt andet virksomhedsleder på opdrætsanlægget i Oyrarbakki og involveret i opdrætsvirksomhed og oprettelsen af Fiskaaling (Fiskeopdræt) fra 1969 til 1990.

Ved lagtingsvalget i 1994 fik partiet så stor tilslutning, at Edmund Joensen kunne danne regering og dermed blive lagmand. Efter at have tabt valget i 1998 blev Edmund Joensen igen lagtingsmedlem og parlamentarisk leder for sit parti. Fra 2002 til 2008 var Joensen samtidig lagtingsformand.

Når det gælder den politiske historie i Danmark, vil Edmund Joensen nok især blive husket for at have slået et afgørende søm i Ny Alliances ligkiste. Efter en stormende modtagelse og meningsmålinger, der i maj 2007 ville give partiet op til 29 mandater ved et folketingsvalg, begyndte en nærmest utrolig nedsmeltning for Ny Alliance.

Intern uenighed mellem Naser Khader, Anders Samuelsen og Gitte Seeberg og skæve forslag fra folketingskandidater som Lars Kolind om at sænke skatten til 40 procent på Fyn kostede partiet dyrt.

Trods nedturen havde Ny Alliance dog fortsat mulighed for at få de afgørende mandater, når stemmerne var talt op efter folketingsvalget 13. november 2007. Men kort før midnat på valgaftenen brast det håb. Efter omtælling stod det til sidst klart, at Venstres søsterparti på Færøerne, Sambandsflokkurin, ville få det andet færøske mandat.

Det gik til Edmund Joensen, og dermed var Ny Alliances fem mandater uden betydning.

Edmund Joensen har været medlem af blandt andet Sunda bygderåd, næstformand 1970-1980, af skoleudvalget i samme periode og formand for bestyrelsen for Fællesskolen i Oyrarbakki 1974-1980. Han er kendt som tilhænger af og fortaler for Færøernes fortsatte medlemskab af Rigsfællesskabet mellem Danmark, Færøerne og Grønland og går desuden ind for færøsk medlemskab af EU via den såkaldte ålandske model.

/ritzau/