En beundrer af den egyptiske kirke takker af

Palle Thordal går af efter 40 år som præst, provst og præst igen. Han er blandt andet manden bag de succesfulde kirkevandringer

Palle Thordal med hustruen Julia. Thordal går af på søndag efter 40 år som præst, provst og præst igen. Der er reception på dagen. - Privatfoto.
Palle Thordal med hustruen Julia. Thordal går af på søndag efter 40 år som præst, provst og præst igen. Der er reception på dagen. - Privatfoto.

En af de mere internationale danske præster slutter PÅ søndag sit aktive præsteliv, når han efter et langt arbejdsliv som henholdsvis præst, provst og til sidst præst igen stopper karrieren. Det er blevet til 40 år i præstekjolen, og det fejres med en reception i kirken på søndag.

67-årige Palle Thordal har interesseret sig levende for oldkirken og den koptiske kirke, siden det første besøg i Egypten i 1970, hvor den yngre Palle med stort rødt hår og skæg læste koptisk og arabisk i et halvt års tid. Han forelskede sig i landet og senere i den egyptiske Julia, der tog den resterende del af sin sygeplejerskeuddannelse på Rigshospitalet. Han mødte også hendes forældre ved den lejlighed.

Da Palle Thordal blev provst, blev hun provstisekretær, ligesom det også fungerede under Thordals forgænger i embedet. Biskop Erik Norman Svendsens hustru besad nemlig også den stilling.

Men Thordal blev træt af de øgede krav til provster, regnskaberne og så videre, så efter 12 år som provst blev han sognepræst igen.

Eller som en tidligere kollega udtrykker det:

”Palle er en meget dygtig teolog, som interesserer sig meget for Mellemøsten. Men han er også en meget rolig og rar mand, måske for rar til at være provst.”

Ægteskabet med den kristne Julia fra Egypten har betydet en levende optagethed af den koptiske kirke. Palle Thordal og hustruen har oversat den koptiske liturgi og tidebønner til dansk.

”Især de unge egyptere i Danmark kan ikke forstå det på arabisk,” siger han om den koptiske menighed i Danmark.

Han har holdt det arabiske og det græske vedlige, men da han blev provst, måtte han opgive at beherske det koptiske sprog, som er et dødt sprog.

”Det er mest et gudstjenestesprog, ellers bruges det ikke. I Egypten taler de fleste koptere kun arabisk.”

Palle Thordal beskrives af flere som en stor økumeniker. Han er manden bag kirkevandringerne, som foregår hvert år i januar, og hvor man går i procession fra det ene kirkesamfunds hellige hus til det andet. Og han har haft rasende diskussioner med kolleger om, hvorvidt man skulle tilslutte sig Porvoo og andre internationale fælleskaber og forpligtelser inden for det kirkelige.

Når han holder fri, opholder Palle Thordal sig i det fri. Ikke mindst i det lille hus i Småland i Sverige. Og i 1991 fik han et præstevikariat i norske Narvik, så han har besøgt Nordkap i det nordlige Norge flere gange end de fleste.

Thordal har også haft en finger med i spillet omkring sygehus-præster. Han var i 10 år sekretær for Danske Sygehuspræsters Samråd.

”Dengang var der meget få sygehuspræster i Danmark. I dag er der 170.”

Som bosiddende i Kastrup nær København har Palle Thordal også været engageret i både bederummet i Kastrup Lufthavn og opbygning af et katastrofeberedskab.

Og så har Palle Thordal nydt at konfirmere voksne påskenat og at dække borde op i hele kirkens længde skærtorsdag, så menigheden kan spise sammen.

Ægteparret Thordal har to voksne sønner, hvoraf den ene er gift og bor i Californien.