Kommunikatør med godt sprog i generne

Anne Katrine Lund var den første dansker, der fik en ph.d. i retorik. I dag rådgiver hun om god kommunikation, er dommer for sprogprisen.dk, som blev uddelt i går, og er aktuel med en ny bog om brevskrivning

”Selvfølgelig får man nogle arbejdsskader. Jeg kan godt komme til at diagnosticere, når jeg ser 'Deadline' om aftenen. Så kan jeg tage mig selv i at sidde og rådgive de medvirkende,” siger Anne Katrine Lund. -
”Selvfølgelig får man nogle arbejdsskader. Jeg kan godt komme til at diagnosticere, når jeg ser 'Deadline' om aftenen. Så kan jeg tage mig selv i at sidde og rådgive de medvirkende,” siger Anne Katrine Lund. - . Foto: Henrik Ole Jensen/Scanpix.

Novo Nordisk, Danske Bank og Folketinget. Det er organisationer, der alle står på Anne Katrine Lunds kundeliste. Hun har siden 2001 haft sin egen virksomhed, der rådgiver private og offentlige aktører i strategisk kommunikation. Men hendes egen interesse for kommunikation går meget længere tilbage:

”Jeg har altid været optaget af kommunikation mellem mennesker og haft en nysgerrighed efter, hvordan vi når hinanden med sproget,” siger hun.

Den sproglige interesse har også ligget lige til højrebenet for Anne Katrine Lund i barndomshjemmet i Bagsværd.

Hun er nemlig datter af Jørn Lund, der er professor i dansk sprog, engageret sprogforsker og tidligere direktør for både Gyldendal og Det Danske Sprog- og Litteraturselskab. Men selvom far og datter deler sprogbegejstringen, afviser Anne Katrine Lund, at det er de samme områder, der interesserer dem:

”Jeg er matematisk student og ligger ikke klos op og ned ad det, som min far beskæftigede sig med. Mit arbejdsliv har handlet mere om det strategiske end det rent sprog-lige og mere om oplevelsen end om ordene,” forklarer hun.

Anne Katrine Lund er uddannet cand.mag. i retorik fra Københavns Universitet. En uddannelse, som i 2000 blev fulgt op af den første danske ph.d.-grad i retorik. De seneste 13 år har hun arbejdet selvstændigt som kommunikationsrådgiver og -forsker. Et job, der ifølge Anne Katrine Lund selv består af det perfekte blandingsforhold mellem forskning og praksis:

”Jeg forlod den akademiske verden for at få lov at gøre en forskel. Forskning er godt, men det skal også bruges til noget. Det får jeg lov til her. Jeg kan stadig arbejde med forskning og eksempelvis skrive bøger, men jeg kombinerer det med at rådgive og træne folk i kommunikation.”

Og bøger bliver der da også skrevet i Anne Katrine Lunds enmandsvirksomhed. Hun er forfatter til en hyldemeter bøger om kommunikation, og så sent som i går blev der tilføjet endnu et værk til samlingen, da hun udgav sin nye bog, ”Det bevidste brev”.

”Undersøgelser viser, at modtagere stadig værdsætter den klassiske kommunikation og sætter pris på et gammeldags brev. Så jeg satte mig for at undersøge, hvad det er, brevet kan,” fortæller Anne Katrine Lund.

Hendes bog blev udgivet i forbindelse med Sprogdagen, hvor den nye sprogpris, Sprogprisen.dk, også blev uddelt. Her hylder man god, digital kommunikation i det private erhvervsliv og den offentlige sektor. Anne Katrine Lund har siddet i dommerpanelet for prisen, der skal ”inspirere til mere af det gode”, fortæller hun.

Anne Katrine Lund bor ved Hareskoven med sin mand og tre børn. Når hun har fri, holder hun af at tilbringe tid sammen med børnene - gerne i familiens sommerhus på Møn.

”Jeg holder af at være på Møn og nyde lyden af stilhed. Der er der ro, rum og tid til refleksion,” siger hun.