Kvindelivets kronikør

Bodil Wamberg har i sit forfatterskab vedholdende beskæftiget sig med kvinders rettigheder og heltinder fra historien. I dag fylder hun 85 år

Bodil Wamberg er kendt for sine biografier om nogle af datidens store kvindeskikkelser, blandt andre Leonora Christine og Agnes Henningsen. -
Bodil Wamberg er kendt for sine biografier om nogle af datidens store kvindeskikkelser, blandt andre Leonora Christine og Agnes Henningsen. - . Foto: Søren Staal.

På Bodil Wambergs arbejds-værelse hænger en tegning af Agnes Henningsen, Leonora Christina og Johanne Louise Heiberg. Tre kvinder, som den erfarne forfatter har portrætteret.

Bodil Wamberg har brugt det meste af sit liv på at beskrive store kvindelige personligheder og har modtaget en lang række priser for sit forfatterskab, blandt andet Georg Brandes-prisen og Dansk Litteraturpris for Kvinder. I dag fylder hun 85 år.

”Hver alder sin udfordring” har Bodil Wamberg tidligere sagt til Kristeligt Dagblad og glædet sig over at være sluppet af med den livsangst, der plagede hende som ung.

Med alderen er der i stedet kommet erfaring, men også en sårbarhed. De seneste par år har Bodil Wamberg lidt af sygdommen Alzheimers, som holder hende fra tasterne.

Bodil Wamberg begyndte sit forfatterskab med et bidrag til antologien ”Panduros verden” i 1977 og har skrevet biografier om Leif Panduro, Christian den Fjerde, Thorkild Hansen og om venskabet mellem H.C. Andersen og Edvard Collin. Men hendes forfatterskab er især præget af interessen for kvinder og kvinders vilkår. Med en stærk indlevelse i sine hovedpersonernes karakter har hun flettet store fortællinger sammen om kvindelige skikkelser, der alle har sat deres personlige præg på danmarkshistorien.

Bodil Wambergs interesse for kvinders rettigheder gennem historien har udmøntet sig i en række psykologiske portrætter af kvinder, der lever på kanten af samfundet, heriblandt bøger om Johanne Luise Heiberg og Agnes Henningsen. Den største succes blev biografien ”Dronning af Blåtårn” fra 1990 om kongedatteren Leonora Christina, der måtte leve en skyggetilværelse i en snæver, uhumsk celle i Blåtårn i over 21 år.

Bodil Wamberg kom i gang med at skrive bøger ved en tilfældighed. Da hun i 1972 tiltrådte stillingen som lektor ved Danmarks Lærerhøjskole krævede stillingen, at man forskede, og da hun havde skrevet et portræt af Agnes Henningsen, blev hun spurgt, om hun ikke også ville skrive en bog.

“Det havde aldrig strejfet mig, men så tænkte jeg, at hvis alle de andre idioter kan skrive bøger, så kan jeg vel også,” har hun tidligere udtalt.

Siden er det blevet til cirka en bog hvert tredje år.

I mange år kørte forfatterskabet sideløbende med stillingen på Danmarks Lærerhøjskole og var ikke kun arbejdsplads for Bodil Wamberg, men også for ægtemanden Niels Birger Wamberg, der også er forfatter. I 1991 valgte parret at fratræde deres stillinger for at kaste sig over deres respektive forfatterskaber og foredragsvirksomheder på fuld tid. Sammen har de også været meget engageret i dansk teater. Bodil Wamberg har bidraget til litterære antologier og produceret programmer til DR, for eksempel radiospillet ”En mimose af stål”, der blev uropført i 1989.

Den erfarne forfatters seneste udgivelse er ”Passionsblomsten” fra 2008, der ligesom størstedelen af hendes værker er en kvindebiografi. Her beskriver hun en af de første kvindesagsforkæmpere, Mathilde Fibiger, der allerede i 1850 krævede kvinders ligestilling og straks fik hele spidsborgerskabet på nakken.

Bodil Wamberg kan i dag fejre både sin 85-årsfødselsdag og forfatterparrets bryllupsdag sammen med familien i hjemmet i Virum nord for København.