Han standardiserede lægeuddannelsen

Forhenværende overlæge, dr.med. Hans Karle har i hele sit professionelle liv været engageret i medicinsk uddannelse. I dag bliver han 80 år

Hans Karle er æresdoktor ved det Medicinske Akademi i Moskva og Honorary Fellow af Royal College of Physicians i London. - Privatfoto.
Hans Karle er æresdoktor ved det Medicinske Akademi i Moskva og Honorary Fellow af Royal College of Physicians i London. - Privatfoto.

Hans Karle blev læge fra Københavns Universitet i 1962, speciallæge i intern medicin 1974 og i hæmatologi i 1983, og forsvarede sin disputats ved Københavns Universitet i 1972. Han var i årene 1976-2003 overlæge ved hæmatologisk afdeling på Hvidovre, Gentofte og senest på Herlev Hospital.

Hans Karle er forfatter og medforfatter til talrige artikler i internationale tidsskrifter og har skrevet en lærebog og flere lærebogsafsnit i hæmatologi. Han har været præsident for Det Medicinske Selskab i København, lektor og censor i medicin ved Københavns Universitet samt beklædt bestyrelsesposter i flere videnskabelige selskaber.

Hans Karle var i knap 20 år formand for specialistnævnet, som rådgav Sundhedsstyrelsen og Sundhedsministeren vedrørende de lægelige specialer og speciallægeuddannelsen, og han var de danske myndigheders repræsentant - og præsident - for det rådgivende udvalg for lægeuddannelse i EU og formand for Nordisk Federation for Medicinsk uddannelse.

I årene 1996-2008 var han præsident for World Federation for Medical Education (WFME), hvor han gennemførte et internationalt projekt om udvikling af globale standarder for lægeuddannelse. I 2003 udkom en trilogi om standarder for de tre faser af lægeuddannelsen, der var grundlag for WFME's verdenskongres i København.

Standarderne har siden dannet grundlag for reformprocesser og akkreditering overalt i verden.

Hans Karle er i dag medlem af Federationens bestyrelse og har været projektleder for et globalt internetbaseret register, Avicenna, over lægeskoler, nu betegnet World Directory of Medical Schools. Han forestår nu en revision af WFME's standarder.

Hans Karle, der bor i Charlottenlund, har modtaget en række æresbevisninger, blandt andet Tode-medaljen og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets uddannelsespris, som er oprettet i hans navn. I 2011 modtog han Hippokrates Award.