Boksestjerne, skraldemand med mere

Tom Bogs er en af Danmarks bedste boksere gennem tiderne og blev efter karrierestoppet kendt som skraldemand på Amager. I dag fylder han 70 år

En barndom med flere ophold på svagbørnskolonier hindrede ikke Tom Bogs i at bliver alletiders bedste danske bokser. -
En barndom med flere ophold på svagbørnskolonier hindrede ikke Tom Bogs i at bliver alletiders bedste danske bokser. - .

Promoter Mogens Palle har altid kaldt ham en af de bedste boksere, han har haft i sin boksestald. Siden blev han Danmarks mest kendte skraldemand, men i de senere år er der blevet mere stille om Tom Bogs.

Christianshavner-drengen har nu trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet efter en imponerende boksekarriere, der blev efterfulgt af perioder som murerarbejdsmand, fængselsbetjent og renovationsarbejder.

Evnerne som nævekæmper gjorde Tom Bogs til et af Danmarks største sportsnavne i 1960'erne og 1970'erne og førte siden til, at han er optaget i dansk sports Hall of Fame som den eneste bokser.

Sport ligger til familen: Tom Bogs er søn af Poul Bogs Larsen, der var dansk mester i kuglestød 1947-1950, og Toms søster, Maibritt Bogs, vandt det danske mesterskab i diskoskast i 1977.

Som knægt var han ellers lidt af en splejs og blev flere gange sendt på svagbørnskoloni, men han voksede sig stor og stærk og blev professionel bokser og syv gange europamester. Tom Bogs vandt sine første 55 kampe og kan i alt fremvise en rekordliste med 77 sejre i 87 kampe, men to af hans mest kendte kampe endte i nederlag.

Han mente sig bortdømt, da han tabte sin EM-titel til italieneren Carlos Duran i Rom i 1970, mens der ikke var nogen tvivl om styrkeforholdet, da Bogs blev knockoutet af Carlos Monzon i en VM-kamp i Københavns Idrætspark to år senere.

I modsætning til andre boksere stoppede Tom Bogs karrieren i tide, men han slap dog ikke for den karakteristiske snøvlende tale, som man får, når man har fået mange slag på tuden.

Efter boksekarrieren var han murerarbejdsmand, direktør i arkitektfirma, blev uddannet fængselsvagt og arbejdede i Vestre Fængsel og Vridsløselille Statsfængsel, inden han i 1983 blev skraldemand.

”Det var et eventyr,” har Bogs selv sagt om jobbet, som han blev i, indtil han gik på pension i 2009.

Siden 1982 har han været gift med Irene Bogs. Han har seks børn og ni børnebørn og bor i Hvidovre ved København