Ehrenreich – en rejsende i ordentlighed

Kongehuset får en tillidsskabende leder, når tidligere medredaktør på Kristeligt Dagblad Michael Ehrenreich træder til som ny hofmarskal

Med sin gennemførte ordentlighed er Michael Ehrenreich kendt som dansk presses gentleman. Fra næste år skal han være regentparrets nye hofmarskal. -
Med sin gennemførte ordentlighed er Michael Ehrenreich kendt som dansk presses gentleman. Fra næste år skal han være regentparrets nye hofmarskal. - . Foto: Bjarke Ørsted.

Kongehuset har taget et klogt og rigtigt valg. Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra mennesker, der kender Danmarks kommende hofmarskal, Michael Ehrenreich. Den 60-årige journalist er med sin gennemførte ordentlighed, sit konservative værdisæt og sit ulastelige ydre den fødte diplomat. Og han synes som sådan selvskrevet til at træde ind i en verden, hvor etikette og evnen til at få ting til at glide hører til dagens orden. Faktisk passer den verden langt bedre til ham end den journalistiske verden, han i mange år har færdedes i, mener flere.

Mange danskere vil kende Michael Ehrenreich som politisk kommentator på tv og radio. Her er der især bud efter ham, når det handler om at analysere amerikanske forhold. Sin store viden om og interesse for amerikansk politik har han især fra sine fem år som korrespondent for Berlingske i Washington. Inden da arbejdede han fire år i London og to år på Christiansborg. Da han vendte hjem til København, blev han først udlandsredaktør og siden medlem af chefredaktionen på samme avis, for så i 2003 at skifte til Kristeligt Dagblad, hvor han var medredaktør frem til 2012. De seneste år har han dyrket sin interesse for udlandet i sin stilling som direktør for Det Udenrigspolitiske Selskab, og fra begyndelsen af næste år skal han så være sparringspartner med dronning Margrethe og prins Henrik, der begge også er kendt for deres udsyn og interesse i den verden, der omgiver os.

”Jeg har stor respekt for, hvad regentparret har udrettet. De gør et kæmpe arbejde for Danmark, og de har gjort det danske kongehus til et af de mest respekterede i Europa. Jeg glæder mig til at blive en del af det arbejde,” siger Michael Ehrenreich, der erklærer sig både beæret og stolt over udnævnelsen og agter at gå til opgaven med stor ydmyghed.

En del af opgaven bliver at finde balancepunktet mellem det ophøjede og folkelige.

Kongehuset er i gang med en stilfærdig fornyelsesproces, og det vurderes, at Michael Ehrenreich med sit kendskab til medier og samfundsmæssige strømninger er den rigtige vejleder i den proces. Det vurderes dog også, at han med sin respekt for traditioner nok mere vil være garant for det formalistiske end det løsslupne.

Han er i øvrigt ikke det første mediemenneske, der har indtaget pladsen som hofmarskal. Hans Sølvhøj, der var hofmarskal fra 1976-1989, havde en fortid i Danmarks Radio, og Ebbe Munck, der var daværende tronfølger Margrethes hofchef i 1960'erne, kom fra avisverdenen.

Michael Ehrenreich kommer med et stort netværk inden for mange grene af samfundslivet.

Udover medierne har han et indgående kendskab til erhvervslivet, embedsværket, diplomatiet, kulturlivet og de frivillige organisationer.

Som journalist med eksamens-bevis fra Danmarks Journalisthøjskole i 1979 er Michael Ehrenreich selvsagt en flittig skribent. Ud over tusindvis af artikler og ledere er han også forfatter til bogen ”Hillary - en amerikansk historie” (2007) og har bidraget til flere antologier.

Han voksede op i et parcelhuskvarter i Rødovre, hvor faderen var værkfører, og moderen gik hjemme. I Oslo mødte han sin økonomuddannede hustru, Lemmi Ehrenreich, der er svensker med estiske rødder.

Parrets to døtre, der nu er voksne, er født i henholdsvis London og Washington, så også med sininternationale familie passer Michael Ehrenreich godt til det danske kongehus. Han og hustruen bor i Gentofte, hvorfra han gerne cykler rundt til sine mange gøremål. Han er dog ikke typen, der møder op i regntøj og cykelklemmer. På hans kontor hænger altid mindst én ekstra jakke, skjorte og slips, så han når som helst er beredt til at træde ind i en offentlig sammenhæng.

Michael Ehrenreich tiltræder sin nye stilling som hofmarskal den 15. februar 2015.