En stemme forsvinder fra æteren

Du kender sikkert hans stemme. Efter 20 år på Radioavisen siger en farverig P1-vært farvel til mikrofonen

En stemme forsvinder fra æteren

De seneste 7-8 år er vejrudsigten den 24. december blevet sunget ud af P1's radioavis.

Idéen kom til vært Carl-Johan Rosenberg en lillejuleaftensdag for nogle år siden, da redaktionen gennemgik næste dags radioavis. Udvalget af nyheder var jævnt kedeligt, og redaktionen forsøgte at finde på en måde at pifte indslaget lidt op på.

”Kan man ikke synge det?”, spurgte Carl-Johan Rosenberg og fik stor opbakning fra kollegerne. Men at han ville gøre alvor af det dagen efter, havde de alligevel ikke forudset. Siden blev det til en fast tradition, og Carl-Johan Rosenberg leverede altså vejrudsigten syngende på skiftende melodier hvert år. Han fik den endda også til at rime, en svær opgave, når teksten også skal passe med den faktiske vejrudsigt.

I går var Carl-Johan Rosenberg så vært for sin sidste radioavis på P1, så i år må lytterne altså undvære den musikalske vejrudsigt den 24. december. Efter næsten 20 år på P1's radioavis har Rosenberg sagt ja til en fratrædelsesordning i forbindelse med DR's seneste fyringsrunde i september.

Den 63-årige Carl-Johan Rosenberg er født i København og vokset op i den nordsjællandske by Kirkelte, hvor han også i dag bor med sin kone. Her har han sit stenværksted, hvor han laver stenarbejde og mosaikker, og det er også her, han med sin kone driver en bed and breakfast, som der fremover vil blive mere tid til.

”Man møder så mange spændende mennesker ved at drive sådan en bed and breakfast,” fortæller han og fortsætter:

”Det er turister, der vil vide noget om Danmark, og nogle når man næsten at blive venner for livet med på tre dage. Det bringer så mange fantastiske oplevelser med sig.”

Derudover synger Rosenberg i kor og dyrker det musikalske i forskellige konstellationer; sammen med sin mangeårige musikalske partner, Anders Dohn, spiller han bas i projektet Cohen på dansk, der fortolker musik af Leonard Cohen. Han spiller desuden i et bluesband og i et fest-rockorkester. Og så er Carl-Johan Rosenberg på vej til at blive morfar for første gang, da et af hans to børn venter barn.

På DR og P1 vil Rosenberg savne det kaotiske i at lave liveradio.

”Det sker ofte, at gæster ikke kommer til tiden, at indslag ikke er færdige, at der sker forbytninger undervejs, at teknikken driller, og så videre. Der er det min opgave så vidt muligt at dække over kaosset. Det giver en særlig arbejdsglæde, når det lykkes at bevare facaden og få en hæderlig udsendelse ud af det. Lytterne skulle bare vide, hvilket kaos, der gemmer sig bag en rolig stemmeføring,” siger Carl-Johan Rosenberg og fremhæver også det sproglige aspekt som en kilde til arbejdsglæde.

Især i de seneste år, hvor kicket over at formidle nyheder har lagt sig oven på en længere journalistisk karriere, er det blevet vigtigt for ham at tale ordentligt, luge ud i flosklerne og bruge godt dansk.