Både patienter og pårørende skal høres

Professor Mogens Hørder har i sin karriere bevæget sig fra molekyle til det hele menneske, forskningsmæssigt forstået. I dag fylder han 75 år

Professor Mogens Hørder arbejder blandt andet for patient- og pårørendeinddragelse i forskningen.
Professor Mogens Hørder arbejder blandt andet for patient- og pårørendeinddragelse i forskningen. Foto: Heidi Lundsgaard.

Mogens Hørder er professor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning ved Syddansk Universitet. I de seneste cirka fem år har han, især inspireret af en tilsvarende udvikling i de angelsaksiske dele af verden, været pioner for at inddrage patienter og pårørende i planlægning og gennemførelse af sundhedsvidenskabelig forskning .

Mogens Hørder begyndte umiddelbart efter studentereksamen i 1959 en medicinsk uddannelse ved Aarhus Universitet, erhvervede i 1974 den medicinske doktorgrad inden for et biologisk-biokemisk emne, og samme år færdiggjorde han sin uddannelse som speciallæge i klinisk biokemi. Fra 1976 til 2005 var han ansat som overlæge ved Klinisk Biokemisk Afdeling ved Odense Universitetshospital - heraf 22 år som leder af afdelingen. Parallelt hermed var han fra 1982 ansat som klinisk professor ved Syddansk Universitet, og siden 2005 har han været professor ved Institut for Sundhedstjenesteforskning.

Hans karriere tog dog en afgørende drejning mod et bredere perspektiv, da han i 1988 blev dekan ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Syddansk Universitet. I de følgende 20 år var han som leder af fakultetet central i en profilering af fakultetets forskning og uddannelse mod en helhedsopfattelse af mennesker og deres sygdomme i en biologisk, social og kulturel sammenhæng.

Fra 2011 til 2014 vendte han tilbage til ledelsesfunktion ved Syddansk Universitet, da han som institutleder var ansvarlig for opbygningn af et nyt institut for psykologi ved Syddansk Universitet.

Gennem alle årene har Mogens Hørder været efterspurgt som medlem af og formand for råd og bestyrelser i ind- og udland og som rådgiver for offentlige og private forskningsfonde. Et aktuelt eksempel, der fylder meget, er hans rolle som medlem af styregruppen for det største globale forskningssamarbejde inden for demens, Joint Programming for Neurodegenerative Diseases.

Mogens Hørder, der bor i Odense, har siden studietiden været gift med special- og overlæge Kirsten Hørder. Sammen deler de interessen for klassisk musik og folkedans. Allervigtigst i deres liv er dog de tre børnebørn og deres svigerdatter og søn, der bor i London.