Billedkunstner og mand af folket

Grafiker og maler Jørgen Jakobsen, Silkeborg, fylder 80 år i morgen. Han fejres med ny portrætbog og med særudstilling på Silkeborg Kunstmuseum

”Den røde maler” er der mange, der kalder billedkunstneren Jørgen Jakobsen. Betegnelsen har ikke noget at gøre med en bestemt politisk overbevisning, men med kunstneres forkærlighed for farven rød gennem 1970’erne. –
”Den røde maler” er der mange, der kalder billedkunstneren Jørgen Jakobsen. Betegnelsen har ikke noget at gøre med en bestemt politisk overbevisning, men med kunstneres forkærlighed for farven rød gennem 1970’erne. –. Foto: Jens Anker Tvedebrink.

Billedkunstneren Jørgen Jakobsen, Silkeborg, der fylder 80 i morgen, er helt sin egen. Ikke bare i måden at male på, men også ved, at han modsat mange af sine kolleger frembringer størst kunst, når han er glad.

Det påstår i hvert fald kunstkritiker og chefredaktør på Midtjyllands Avis, Steffen Lange. Han siger, at man kan følge op- og nedturene i Jakobsens liv ved at kigge på de billeder, han har malet gennem årene. Siden nytår er de to mødtes ti-tolv gange til samtaler af flere timers varighed. Til brug for Steffen Langes portrætbog Jørgen Jakobsen. Maler og Menneske, der udkommer i morgen, med fotografier af Jens Anker Tvedebring. Den præsenteres ved åbningen af en udstilling på Silkeborg Kunstmuseum, med Jørgen Jakobsens grafiske arbejder fra 1958 til i dag. Bogen er en non-profit udgivelse, finansieret ved private bidrag fra lokalområdet. Blandt andre fra vennerne på den sportspub, hvor Jørgen Jakobsen en gang imellem kigger forbi og får en øl.

Der er ikke tale om en kunstner, der træder ned fra sit verdensfjerne tårn og blander sig med folket for at få pittoreske impulser. Jørgen Jakobsen er en mand af folket.

Han blev født i et landarbejderhjem i Bjerringbro. Da han var 7-8 år døde hans mor fra en stor børneflok og Jørgen kom ud at tjene på gårde fra han var 11-12 år. Det blev ikke til megen skolegang. Til gengæld kom han siden i lære hos en gartner, der tog ham med til Silkeborg for at kigge på Asger Jorn-billeder. De billeder gjorde indtryk. Nogle år senere begyndte han at male selv og i 1959 debuterede han med en udstilling på Kunstnernes Påskeudstilling i Århus. I dag ses hans værker især på jyske kunstmuseer og institutioner. Blandt dem, der har haft betydning for Jørgen Jakobsens kunstneriske udvikling, kan nævnes vennen og billedhuggeren, nu afdøde, Hans Jørgen Nicolaisen.

Gennemgående motiv i Jakobsens lysfyldte acryl- og oliemalerier, akvareller og grafiske arbejder er et varieret planteliv. Ikke så meget nøjagtige gengivelser fra gartneriet som fantaserende erindringer om fremmedartede naturoplevelser. I de tidlige værker ses ofte dyr eller antydning af mennesker. Senere får den eksotiske, dekorative vegetation oftere lov til at stå alene. Hans tidlige forkærlighed for farven rød gav ham tilnavnet den røde maler. Også selvom der siden er kommet mange andre farver på paletten.

Jørgen Jakobsen maler stadig. Frodige billeder, fulde af energi og knald på farverne. Han er glad i sit liv.

På Silkeborg Kunstmuseum vil man kunne se nogle af hans tidlige sort-hvide raderinger, blandt andet serien Gennemsnitsborgere, og herudover farveraderinger og litografier fra før i tiden til de allerseneste, udført på Madeira i dette forår.

Ved siden af malerkunsten har han i mange år lagt kræfter i amatørarkæologien. Været aktiv, ikke bare i feltarbejdet omkring Gudenåen, men også som formand for bestyrelsen for Silkeborg Museum.

Jørgen Jakobsen er i dag gift med Kirsten Else Plett. Har har tidligere været gift med keramiker Martha Zøllner, som han har en datter med.

boas@kristeligt-dagblad.dk