Biskop og sangskriver bag diskoteks-evergreen

Biskop over Aalborg Stift Henning Toft Bro er kendt som en arbejdsom biskop og som musikeren bag flere end 200 sange og salmer. I morgen fylder han 60 år

I Aalborg Stift er det en tradition at afbillede biskoppen, når vedkommende bliver 60 år. I går blev et portræt af biskop Henning Toft Bro, der fylder 60 år i morgen, således afsløret. Maleriet, som der her bringes et udsnit af, er lavet af kunstner Lars Rasmussen. –
I Aalborg Stift er det en tradition at afbillede biskoppen, når vedkommende bliver 60 år. I går blev et portræt af biskop Henning Toft Bro, der fylder 60 år i morgen, således afsløret. Maleriet, som der her bringes et udsnit af, er lavet af kunstner Lars Rasmussen. – . Foto: Aalborg Stift.

Henning Toft Bro er en af de få biskopper, der kan få diskoteksgæster til at bryde ud i dans og banke i gulvet en lørdag aften. Aalborg Stifts biskop, som i morgen fylder 60 år, er nemlig manden bag diskoteks-evergreenen ”VLTJ” fra den vestjyske musikgruppe Tørfisk.

Fra 1983 til 1995 var Henning Toft Bro medlem af gruppen, der kalder sig Danmarks ældste boyband. Han komponerede og skrev flere af gruppens sange i det tidsrum, deriblandt den ovennævnte hyldest til Lemvig-banen, der kører fra Vemb gennem Harboøre til Thyborøn, hvor morgendagens fødselar blev født for 60 år siden.

”VLTJ”-sangen blev hurtigt kult og er vel nok det mest kendte af biskoppens værker. Men det er langtfra det eneste. Gennem flere årtier har han skrevet og komponeret over 200 sange og salmer.

Han voksede op i Thyborøn i et missionsk hjem med en fiskerfar, der var på havet 250 dage om året. Han lærte at spille musik gennem FDF, og han tog sin studentereksamen fra hf i Nørre Nissum ved Lemvig.

Han taler ofte om, at han føler megen tilknytning til hjemstavnen. Især til blæsten.

”Det blæser ikke i Aalborg, og det savner jeg. Jeg bliver lettere opstemt af vind,” sagde han i et interview med TV2 Nord, der var taget med ham på besøg i Thyborøn sidste år.

Denne tilknytning betød også, at han oprindeligt havde tænkt sig at tage læreruddannelsen efter at være blevet student. Ikke fordi det var hans drøm, men fordi han så kunne blive boende på hjemegnen og studere på seminariet i Nørre Nissum.

Hustruen Ragna havde dog luret, at det var teologien, han brændte for, og hun fik ham overtalt til at flytte til Aarhus, hvor han kunne læse teologi.

Han afsluttede sine studier i 1985 og blev samme år ordineret og indsat som sognepræst i Hjerm Sogn i Viborg Stift. 12 år senere rykkede han nordpå til Nykøbing Mors Sogn, inden han i 2010 tog endnu længere nordpå for at blive biskop over Aalborg Stift.

Han bliver beskrevet som en arbejdsom biskop, der tager til mange møder og holder af at besøge sognene. Han vil hellere ud, hvor kirkelivet leves, end sidde bag et skrivebord, har han sagt.

Blandt flere projekter står han bag et nyt tilbud om digital sjælesorg over nettet. Og sidste år var han med til at etablere Folkekirkens Hus i Aalborg.

Men han har også fået modvind som biskop. Ikke mindst i 2012 i forbindelse med en sag om en nordjysk præst, der havde nægtet at begrave en lesbisk kvinde på grund af hendes seksualitet. Efter at have undersøgt sagen viste den vestjyske biskop sig at være for fåmælt til manges smag. Den pågældende præst fik lov til at fortsætte, og Henning Toft Bro valgte at tie med, om han gav præsten en irettesættelse. Biskoppen vurderede, at det var en personsag, og at han derfor havde tavshedspligt. Men det var flere kritikere uenig i. Blandt andre professor i kirkeret Lisbet Christoffersen, som i denne avis kritiserede ham for ikke at bruge anledningen til at informere folkekirkens medlemmer om, hvad de kan forvente, når de skal have afviklet en begravelse.

Henning Toft bro er gift med Ragna Bro, som er børnehaveklasseleder. Parret har tre voksne børn.