Blid som en bjørn og lige så frygtindgydende

Jens Okkings karriere har været lige så alsidig som hans liv. Det er blevet til både prisbelønnede hovedroller i en række spillefilm og en tur i Europa-Parlamentet. I dag fylder han 75 år

For to år siden flyttede Jens Okking på plejehjem ikke langt fra familiekollektivet i Holme-Olstrup ved Næstved, hvor han siden 2004 havde boet sammen med sønnerne Niels og Mads Okking. -
For to år siden flyttede Jens Okking på plejehjem ikke langt fra familiekollektivet i Holme-Olstrup ved Næstved, hvor han siden 2004 havde boet sammen med sønnerne Niels og Mads Okking. - . Foto: Jeppe Michael Jensen.

Skuespilleren Jens Okking har et aldeles alsidigt cv at se tilbage på, når han i dag fylder 75 år. Han har medvirket i flere end 60 film- og tv-produktioner og siddet i Europa-Parlamentet for to forskellige partier. Han har været teaterleder, madanmelder og økologisk landmand. Og så er han faktisk slet ikke uddannet skuespiller, men udlært i søværnet, hvor han arbejdede professionelt som sømand for forsvaret fra 1956 til 1959.

Den autodidakte Jens Dyhr Okking har i sin 40-årige karriere som skuespiller formået at afspejle den alsidighed, som hans liv har båret præg af. Med stor overbevisning har han indtaget roller, hvor han har optrådt lige så blid, mild og brummende som en bjørn. Og roller lige så frygtindgydende og hårdtslående.

Han havde sin spillefilmsdebut i ”Oktoberdage”, der handler om de danske jøders redning fra nazisterne under Anden Verdenskrig. I 1975 vandt han en Bodil-statuette for sin birolle i filmen ”Nitten røde roser”, en pris, som han dog afslog at modtage. Han vandt alligevel igen i 1977 Bodilprisen, denne gang for bedste hovedrolle, i filmen ”Strømer”. Og endnu en gang for bedste hovedrolle i filmen ”At klappe med een hånd” fra 2001.

Filmen ”Strømer” om den kompromisløse øretæveindbydende betjent Karl Jørgensen blev hans folkelige gennembrud, og spillefilmen blev senere videreudviklet til tv-serien ”Een gang strømer” på seks afsnit, der blev sendt i 1980'erne.

Ud over filmroller har københavneren også slidt godt på de skrå brædder på landets større teatre og var i en periode leder af Jomfru Ane Teatret i Aalborg. Han har med sin buldrende røst også indtalt samtlige H.C. Andersens eventyr på lydbog.

Politiker forvandlede Jens Okking sig til, da han i 1999 blev valgt ind i Europa-Parlamentet for JuniBevægelsen med intet mindre end 44.210 personlige stemmer. Han skiftede i 2002 partiet ud med Folkebevægelsen mod EU, som var ”lidt mere kontant i betrækket”, som han sagde til Ritzau dengang.

Her sad han indtil 2003, hvor han fik en blodprop og efterfølgende trak sig fra både politik og skuespil. For to år siden flyttede Jens Okking på plejehjem ikke langt fra familiekollektivet i Holme-Olstrup ved Næstved, hvor han siden 2004 havde boet sammen med sønnerne Niels og Mads Okking.

I alt har han seks børn med fem forskellige kvinder. Mindst, som han siger. For den i dag 75-årige skuespiller har aldrig lagt skjul på, at kvinder har haft en vis magt over ham.