Farvel til den farverige centrum-politiker

Med sin trofaste cigar og sine humoristiske og til tider kontroversielle bemærkninger var Arne Melchior en af sin tids mest kendte politikere og satte sit partis fingeraftryk på mange aftaler på Christiansborg. Tidligere minister og medstifter af Centrum-Demokraterne, Arne Melchior, blev 91 år

Arne Melchior var en farverig politiker for det ligeså farverige Centrum-Demokraterne i Folketinget i 28 år.
Arne Melchior var en farverig politiker for det ligeså farverige Centrum-Demokraterne i Folketinget i 28 år. Foto: Bent Midstrup/Scanpix.

Han var noget særligt som menneske og som politiker. Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen har givet ham titlen Danmarks mest farverige politiker. Selv var han hverken optaget af rød eller blå blok, men hans politiske bestræbelse gik ud på at øve indflydelse ved at være placeret præcis i midten af dansk politik. Tidligere minister og medstifter af Centrum-Demokraterne, Arne Melchior er død, 91 år.

Arne Melchior prægede dansk politik og debat i næsten tre årtier og var et kendt ansigt på mange danskeres tv-skærme, fordi han havde en særlig evne med sin stil og sine udtalelser til at få sig placeret i journalisternes politiske reportager.

Han begyndte egentlig sin politiske karriere som socialdemokrat og var da også en kort overgang direktør for den socialdemokratiske avisorganisation A-Pressen i Danmark. Her stoppede han dog, kort tid før han i 1973 var med til at stifte midterpartiet Centrum-Demokraterne sammen med partikammeraten, Gladsaxe-borgmesteren Erhard Jacobsen. Hvad de to muligvis ikke vidste var, at et regulært jordskredsvalg var lige om hjørnet, og det gav det nye parti en flyvende start ind i Folketinget med hele 7,8 procent af stemmerne. 35 år senere blev partiet nedlagt, uden at Arne Melchior var medlem.

Arne Melchior blev som politiker og minister hurtigt kendt med sit engagement, sin humor og til tider kontroversielle udtalelser. For eksempel roste han i sin tid sognepræsten Leif Bork Hansen for at begå civil ulydighed ved at skjule afviste serbiske asylansøgere og på den måde, som han så det, lade sin forpligtelse over for Gud gå forud for sin forpligtelse over for loven. Han har villet hive politikeren Søren Krarup i retten for overtrædelse af racismeparagraffen, fordi han skulle mene at kristne er bedre danskere end andre. I 2009 var han med til at forsvare de afviste irakere, som havde søgt asyl i Brorsons Kirke på Nørrebro. Han var selv af jødisk afstamning som søn af overrabbiner Marcus Melchior og hustru Meta og bror til overrabbiner Bent Melchior.

Arne Melchior var optaget af trafik, og med til hans fortjenester som minister hører Storebæltsbroen og Øresundsforbindelsen. Han var også optaget af turisme og blev landskendt – på godt og ondt – da han som trafikminister modtog Anders And i Københavns Lufthavn i forbindelse med tegneseriefigurens 50-årsjubilæum. Men også udenrigspolitik interesserede ham, og han var i en årrække Centrum-Demokraternes repræsentant i Udenrigspolitisk Nævn.

Arne Melchior var trafikminister i regeringen Poul Schlüter (K) fra slutningen af 1982 til midten af 1986. Men senere blev han tilkaldt af den anden side i folketingssalen, da statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) ønskede ham som minister for kommunikation og turisme fra begyndelsen af 1993, dog bare et år frem.

Selvom hans ministerkarriere kun strakte sig kort, var han medlem af Folketinget i 28 år og deltog sammen med Centrum-Demokraterne i næsten alle større politiske forlig. Arne Melchior var i perioder både formand for Centrum-Demokraternes folketingsgruppe og partiets politiske ordfører.

Han var også medlem af den såkaldte trafikmafia, som takket være fire medlemmer fra hele den politiske bredde fik gennemført adskillige motorvejsstrækninger i Danmark. Men Arne Melchior havde også øjne for sine medmenneskers små og store problemer. Før computeren blev udbredt, fik Arne Melchior for eksempel indført skrivetelefonen, som døve kunne bruge i deres kommunikation.

Da han var minister, var der trapper til ethvert posthus, men ved Arne Melchiors mellemkomst fik posthusene installeret elevatorer eller ramper, så handicappede kunne komme ind og ud for at betale deres regninger. Det var også Arne Melchior, som selv var en ivrig cyklist, der fik det gjort tilladt at medbringe sin barnevogn eller cykel i S-togene, noget mange i dag vil takke ham for, hvis de vidste, at han stod bag.

Således havde Arne Melchior både fiasko og succes. Han blev for eksempel nødt til at gå som minister i 1986, fordi Rigsrevisionen fandt bilag, der havde betalt hans egen 60 års fødselsdag.

Humanisme, menneskerettigheder og næstekærlighed var også begreber, som Arne Melchior kunne tale med om. Derfor kom det som en overraskelse for de fleste, da han udtalte sin forståelse for Israels anvendelse af ”moderat fysisk pres”, som blev anset for et pænere udtryk for brug af tortur ved afhøring af terrorister. Partiet vendte ham ryggen, og det kostede ham i 2001 posten i Udenrigspolitisk Nævn. Han meldte sig ud af det parti, han selv havde været med til at stifte, og blev løsgænger i Folketinget.

Familien oplyser, at begravelsen finder sted mandag 26. september på Mosaisk Vestre Begravelsesplads klokken 14.00.